Hosting – webhotel og serverløsninger til din virksomhed

Bedrägeri och intrång: bedragare kännetecken

Vad kännetecknar en bedragare på nätet?

De senaste åren har bedrägerier ökat mot såväl privatpersoner som företag. Har egentligen en bedragare kännetecken som går att känna igen? I den här artikeln får du reda på vilka kännetecken du och dina anställda ska hålla utkik efter för att undvika att drabbas.

Kontakta oss

Svårt att avgöra vem som är en bedragare

Att känna igen en bedragare är många gånger en svår uppgift eftersom det med dagens teknik är lätt att maskera sig till någon annan. I vissa fall kan du kommunicera direkt med bedragaren men tro att du är i kontakt med en trygg aktör, såsom din bank eller till och med någon du känner väl. I andra fall behöver du inte ens vara i kontakt med bedragaren, men kan ovetandes klicka på en länk eller fil som gör att brottslingen får tillgång till känsliga uppgifter eller din enhet. Istället för att försöka avgöra om någon är en bedragare är det därför mer effektivt att lära dig vilka kännetecken du ska vara uppmärksam på, och vad du helt och hållet ska undvika att göra.

Skydda företaget

5 kännetecken på att du utsätts för ett bedrägeriförsök

Brådskande betalningar

Om du får ett mail, SMS eller telefonsamtal från en högt uppsatt beslutsfattare eller leverantör angående en brådskande betalning är det viktigt att detta verifieras en extra gång innan transaktionen går igenom. Det kan nämligen handla om ett VD-bedrägeri där en bedragare utger sig för att vara en auktoritet inom eller nära din organisation.

Ändring av kontouppgifter

Uppdrag som gäller ändringar av kontouppgifter ska hanteras med extra vaksamhet – särskilt om ordern har kommit genom mail eller SMS. Innan någon ändring genomförs ska kontoägaren kontaktas via telefon så att den personligen kan bekräfta att allt stämmer.

Fiske efter känsliga uppgifter

Lämna aldrig ut känsliga uppgifter via mail, meddelandeappar eller SMS, oavsett om du känner personen som frågat efter dem eller om du blivit kontaktad av en tillförlitlig aktör. Det finns alltid en risk att meddelandet faktiskt inte kommer från den avsändare du tror.

E-postmeddelanden från myndigheter eller banker

Var medveten om att en bank eller myndighet aldrig skulle skicka ett mail där de ber dig att klicka på en länk för att lämna ut personliga uppgifter. Får du ett sådant mail och klickar på länken hamnar du med största sannolikhet på en bluffsida som samlar in persondata eller känslig information.

Identifikation med bankID under telefonsamtal

Om du får ett samtal från en person som ber dig att identifiera dig själv med bankID bör du genast lägga på luren, annars finns risken att du ger personen tillgång till dina konton eller liknande.

Ligg steget före bedragarna med Ports Group

Att arbeta proaktivt med webbsäkerhet är idag en förutsättning för att minimera risken att cyberbrottslingar ska attackera ert företag eller utnyttja ert varumärke för egen vinning. På Ports Group tar vi ett helhetsgrepp kring varumärkessäkerheten och kan hjälpa till att ta fram strategier och tekniska lösningar för att ni ska få ett så starkt skydd som möjligt. På så sätt kan ni lägga mer tid och energi på att nå era långsiktiga mål.

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer.

Vanliga frågor om vad som kännetecknar bedragare

Hur känner jag igen en bedragare?

En person som ber dig att lämna ut känsliga uppgifter, bryta säkerhetsrutiner på jobbet eller identifiera dig med bankID över telefon är med stor sannolikhet en bedragare.

Vad ska jag göra om jag har identifierat en bedragare?

Kontakta polisen och varna din omgivning.

Hur vet jag om det är ett bedrägeri?

Om någon lurar dig att göra något som gynnar den personen ekonomiskt och som du annars inte hade gjort är det med största sannolikhet ett bedrägeri det handlar om.

Hittade du inget svar på din fråga? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Insikt och support

Populära bloggposter

Köp tysk domän – smidig .DE domänregistrering via Ports Group
Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Stor fan af teknologi?

Vad du behöver tänka på när du väljer domännamnsleverantör till företaget

Domännamn
Svenska
pll_635682f206daa
14, september 2022