Vad är ett fakturabedrägeri?

Bedrägeri och intrång: Fakturabedrägerier

Fakturabedrägerier – så skyddar du dig

Om ditt företag har en bristande fakturahantering ökar risken för att ni ska bli utsatta för fakturabedrägerier. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta för att kunna vidta effektiva åtgärder och undvika att drabbas.

Kontakta oss

Vad är ett fakturabedrägeri?

Fakturabedrägeri är ett samlingsnamn för bedrägerier där bedragaren skickar ut betalningskrav till företag och privatpersoner för produkter eller tjänster som inte finns, alternativt inte har beställts. Syftet med bedrägeriet är att lura företag och privatpersoner på pengar.

Fakturabedrägerier – så skyddar du dig

Skydda företaget

Så kan fakturabedrägerier mot företag gå till

Bluffaktura från okänt företag

Vissa fakturabedrägerier påminner om nätfiske i den mening att bedragaren skickar ut en massa betalningskrav till olika företag (ofta från ett påhittat) och hoppas att någon ska råka betala av bara farten. Det är vanligtvis lättare för företag att upptäcka att dessa fakturor är falska, men i stressiga tider händer det att de ändå betalas, såsom under semestern.

Bluffaktura från känt företag

Ett annat sätt för bedragarna att lura företag att betala falska fakturor är att skicka en faktura från en av företagets faktiska leverantörer, med den enda skillnaden att de har ändrat betaluppgifterna. Om de betalningsansvariga inte kontrollerar samtliga uppgifter är det lätt hänt att falla offer för bedrägeriet.

Vad kan företag göra för att undvika att drabbas av fakturabedrägeri?

  • Sammanställ en lista med godkända leverantörers betaluppgifter så att det enkelt går att kontrollera om företaget som skickat fakturan finns med på listan och om deras uppgifter stämmer
  • Skapa tydliga arbetsrutiner kring att endast betala fakturor som finns med på ovanstående lista och hur de betalningsansvariga ska agera när det dyker upp en faktura från en ny leverantör
  • Se till att rutinerna hålls även under semestertider, många bedragare försöker dra nytta av att vikarier inte har samma koll på verksamheten som de ordinarie anställda
  • Gör en noggrann bakgrundscheck av de företag ni överväger att göra affärer med

Säkra företagets e-post med Ports Groups tjänster

Ett enkelt sätt att förhindra att bedragare skickar falska fakturor är att ta hjälp av Ports Group. Genom att kombinera tjänsterna Säker e-post och Domänbevakning maximerar ni skyddet mot e-postbedrägerier och försök att registrera domäner som kan förväxlas med ert varumärke. På så sätt kan ni minimera risken att få falska fakturor, samt undvika att ni själva utnyttjas som falska avsändare.

Vanliga frågor om fakturabedrägeri

Hur vet jag om företaget har fått en bluffaktura?

Ibland kan det vara svårt att upptäcka om fakturor är äkta eller inte. Se därför till att de betalningsansvariga har tillgång till leverantörers och samarbetspartners betalinformation så att de kan kontrollera att allt stämmer.

Vem kan drabbas av fakturabedrägeri?

Fakturabedrägerier är ett utbrett fenomen som drabbar både privatpersoner och företag.

Vad gör jag med en bluffaktura?

Bestrid fakturan omgående och polisanmäl händelsen. Spara originalfakturan så att polisen kan använda den som bevis.

Hittade du inget svar på din fråga? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Insikt och support

Populära bloggposter

Niklas Tjäder

Ports Group rekryterar toppnamn från SaaS-världen

Pressmeddelande
Svenska
pll_6393015138086
12, december 2022
Black friday hot mot varumärket

Black Friday – ett möjligt hot mot varumärket?

Strategi
Varumärkesskydd
Svenska
pll_619fa17655ea4
14, november 2022
Ports Group Förvärvar Inbrand