Vishing

Bedrägeri och intrång: Vishing

Vishing

De senaste åren har sociala bedrägerier, såsom vishing, phishing och smishing, ökat i samhället. I den här artikeln får du koll på vad du behöver känna till om vishing för att kunna skydda dig själv och dina anställda mot sådana bedrägerier.

Kontakta oss

Vad är vishing?

Vishing, eller phishing voice, är ett slags socialt bedrägeri som går ut på att bedragaren ringer upp individer och ljuger om att den ringer från en etablerad organisation för att få offret att agera på ett visst sätt. Syftet med brottet är vanligtvis att få tag på personuppgifter eller lösenord som i sin tur gör att bedragaren kan stjäla information eller pengar.

Så går vishing till

När bedragare ska genomföra en vishingattack ringer de upp potentiella offer och uppger att de ringer från en bank eller myndighet, samt ger individen en anledning till varför det är viktigt att något genomförs omgående. Ofta har brottslingen fått tillgång till viss information om offret, inte sällan genom dataintrång, som gör att den kan formulera sig så pass faktainriktat att offret inte ifrågasätter var personen arbetar. Idag förlitar sig de flesta vishingbedragare dessutom på något som kallas för ID-spoofing, en teknisk lösning som gör att det ser ut som att det faktiskt är den legitima aktören som ringer upp.

Exempel på vishing

Den kanske mest förekommande typen av vishingbedrägerier är de som görs för ekonomisk vinning. I dessa fall riktar bedragarna in sig på såväl privatpersoner som företag för att lura till sig uppgifter som ger brottslingen tillgång till betalinformation och bankkonton. En annan kategori av vishingattacker är de som leder till dataintrång där en organisations värdefulla data eller hemligstämplade information exponeras. Då fokuserar brottslingen på personer som kan ge åtkomst till företagets databas, exempelvis medarbetare på IT-avdelningen.

Vad är vishing?

Så undviker du att drabbas av vishing

  • Lämna aldrig ut personuppgifter, kontouppgifter, lösenord eller personliga koder över telefon
  • Använd aldrig bankID på någon annans uppmaning
  • Hör av dig till myndigheten eller företaget via en annan kontaktväg för att bekräfta att det var de som hörde av sig tidigare
  • Gör alltid en polisanmälan om du misstänker att du blivit utsatt för ett vishingförsök

Öka cybersäkerheten med Ports Group

Har ditt företag en stark digital närvaro? Då är det extra viktigt att ni ser över er webbsäkerhet. Som experter på varumärkessäkerhet kan vi på Ports Group hjälpa dig att hitta existerande säkerhetsbrister, arbeta proaktivt med att motverka cyberattacker och ta fram en skräddarsydd strategi för hur ni ska nå era långsiktiga mål. Hör av dig till oss om du vill veta mer!

Vanliga frågor om vishing

Hur fungerar vishing?

Vishing bygger dels på tekniska hjälpmedel som gör att bedragaren kan dölja sin sanna identitet, dels på personens förmåga att ljuga och manipulera.

Hur kan jag skydda mig och mina anställda mot vishing?

Se till att du och dina anställda lär er hur ni upptäcker sociala bedrägerier och lämna aldrig ut känsliga uppgifter över telefon om ni inte känner personen ni pratar med.

Hur vet jag att jag blir utsatt för ett vishingförsök?

En seriös aktör skulle inte ringa upp och be om känsliga uppgifter över telefon, så om det är något du har varit med om är sannolikheten stor att du har varit med om ett vishingförsök.

Hittade du inget svar på din fråga? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Insikt och support

Populära bloggposter

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
comics-

4 kända varumärkesmål och vad du kan lära dig

Varumärke
Svenska
pll_64aeb4f6186fd
13, juli 2023