Ports Group / Blogg / Att göra – och inte göra – vid domännamnsförvärv
Hero.news.sv

I en artikel från Breakit berättar ABS Wheels om hur de fått kämpa i flera år för att förvärva sin .com-domän.

ABS Wheels marknadschef Jorge Castro berättar om hur de gjorde misstaget att kontakta säljaren av domännamnet genom ABS, och hur priset då trissades upp till ”löjligt stora summor” – något som är väldigt vanligt. ABS Wheels situation är inte önskvärd, men dessvärre inte så sällsynt som man kanske önskar.

Cybersquatting, som det kallas att registrera domännamn kopplade till kända varumärken, är en vanligt – och i många fall enkelt – sätt för domänpirater att tjäna pengar.

Vid domänförvärv finns det vissa fällor man ska försöka undvika om man inte vill betala överpris. Ports Groups Per Ahlström listar här sina 3 bästa tips för domännamnsförvärv:

  • Kontakta ALDRIG domäninnehavaren själv. Om du inte använder ett ombud, registrera en anonym @gmail.com adress. Nackdelen med detta är att det kan vara svårt att få svar då mottagaren inte tror att det är seriöst.
  • Försök värdera domännamnet innan du tar kontakt, så att du har åtminstone lite koll på vad det kan vara värt vilket du kan framföra i en argumentation med säljaren. På så sätt kan du undvika att lägga ett bud som är alldeles för lågt (och därmed inte få någon respons) eller tvärtom: alldeles för högt och därmed betala överpris.
  • Tid = Pengar. Om du framstår som desperat kommer priset att bli därefter. Vi förstår att man sällan har tid egentligen, utan vill lösa situationen snabbt. Dock är det så att om man, i den bästa av världar, kan ge ett bud (som inte accepteras) och sen vågar ha is i magen ett antal veckor, kanske månader i vissa fall, så kommer säljaren ofta krypande tillbaka och vill sälja den ändå och du kan få till en bra deal.

Slutligen vill vi poängtera vikten av att sätta sig in i regler och processer kring ägandebyte på domännamnet för att säkerställa att det juridiska ägandeskapet faktiskt förs över till dig som köpare. Detta är något som är olika beroende på vilken sorts TLD (top-level-domain så som .se, .com, .no etc) det handlar om.

Vill du veta mer om domänförvärv är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi har över 25 års erfarenhet i branschen och arbetar dagligen med att säkerställa varumärkessäkerhet för våra kunder – legalt, digitalt och tekniskt.

Relaterad läsning

Köp tysk domän – smidig .DE domänregistrering via Ports Group

Köp tysk domän – smidig .DE domänregistrering via Ports Group

Domännamn
Svenska
9, maj 2023
En tysk domän kan hjälpa ert företag att synas i Tyskland och skapa möjligheter att expandera utanför den svenska...
Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Att ha registrerat sitt varumärke är en sak men har du full koll på att det inte används av andra?8 av 10 företag...