Ports Group / Blogg / MTRs stämning av sin IT-leverantör ett väldigt bra exempel på vikten av att ha kontroll över sina varumärken
Trademark strategy

Därför är MTRs stämning av sin IT-leverantör för att komma över sina domäner ett väldigt bra exempel på vikten av att ha kontroll över sina varumärken – både gällande sitt varumärkesskydd, domänhantering och cybersäkerhet.

Tvingades bryta bokningssystemet med mycket kort varsel

MTR Express, ett Hongkong baserat företag som även sköter tunnelbanan i Stockholm, började för tre år sedan att erbjuda resenärer ett alternativ till SJ på sträckan Göteborg – Stockholm. Resenärer har sedan starten kunnat boka biljetter via MTRs hemsida www.mtrexpress.se.

Men i februari i år meddelade MTR sina kunder att de hade tvingats byta bokningssystem med mycket kort varsel. Kunderna omdirigerades till en annan webbsida och ombads radera bokningsappen då denna inte längre fungerade. Anledningen var att MTR valt att avbryta samarbetet med sin IT-leverantör. MTR Express har sedan dess skickat in en stämningsansökan mot IT-leverantören för att begära tillbaka sina immateriella rättigheter, och vidare skickat in en ansökan om alternativt tvistlösningsförfarande för att försöka få tillbaka sitt domännamn mtrexpress.se.

Hur kommer det sig då att ett bolag som omsätter flera miljarder om året har hamnat i den här situationen?

MTR Express hade från början planerat att använda sig av SJs redan befintliga bokningssystem, men sex månader innan starten fick de beskedet att de var då tvungna att utveckla sitt egna bokningssystem. För att registrera domännamn, utveckla en hemsida och skapa en bokningsapp anlitade MTR Express en IT-leverantör i Sverige. Sedan dess har stora summor investerats i utveckling av tjänster och marknadsföring via hemsidan, vilket bland annat ledde till att deras hemsida vann pris som mest användarvänliga år 2016.

När domännamnen (inklusive mtrexpress.se) registrerades gjordes detta under IT-leverantörens namn – något som MTR Express nu utrycker inte var i enlighet med vad man hade kommit överens om. När samarbetet bröts mellan de två parterna behöll IT-leverantören ägandet av tjänsterna och rättigheterna, vilket resulterade i att MTR Express inte längre kunde använda sig av varken hemsidan eller bokningsappen.

Att som företag investera stora summor i att utveckla elektroniska tjänster för sina kunder – såsom hemsidor och appar – utan att försäkra sig om att man faktiskt äger dessa tjänster och att man har adekvat skydd för sina rättigheter – är mycket riskabelt och kan leda till stora förluster för företaget. Dessutom kan det leda till missnöjda kunder och ett försvagat varumärke.

Viktigt att kunna erbjuda sin kund ett helhetsskydd med äganderätten kvar hos kunden

Vi på Ports Group tycker därför att det är viktigt att kunden känner sig trygg och att äganderätten alltid ligger kvar hos kunden själv. Att kunna erbjuda kunden ett helhetsskydd är för oss en självklarhet och innebär att vi hjälper kunden att skydda sina varumärken. Vi ser även till att kunden är medveten om vilka rättigheter de har och att de alltid känner att de har full kontroll över sina varumärken.

Via vår unika plattform Ports Management kan kunden själv på ett överskådligt sätt se alla sina rättigheter på global nivå. Äganderätten ligger alltid hos kunden, medan vi ansvarar för administrationen av rättigheterna. Hos oss på Ports kan kunden känna sig trygg. Genom att erbjuda tjänster som skyddar kundens varumärken legalt, digitalt och tekniskt kan kunden fokusera på att driva sitt företag. Vi tror att den nya digitala globala världen kräver att man som IT-leverantör eller juridisk partner följer utvecklingen och tar fram helhetslösningar där kunden tryggt kan investera i nya varor och tjänster och därmed satsa på sin verksamhet, samtidigt som vi ser till att varumärket skyddas – på den traditionella marknaden men även digitalt. Det är just detta som vi gör bäst, så kontakta oss idag så hjälper vi er!

Vill du veta mer om hur du kan få bättre koll på dina varumärken? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...