Ports Group / Blogg / Effekterna av Brexit på varumärkesskydd i Storbritannien
Bild på person som ska köpa upptagen domän

Som många vet har ”standardproceduren” för att skydda sitt varumärke i EU länge varit att registrera ett EUTM (eller ”EU-varumärke”) som täcker alla 28 medlemsländer i EU.

Men vad händer om dessa 28 helt plötsligt blir 27?

Brexit har (förståeligt) rört till det vad gäller varumärkesskydd i Europa i stort. Innan Brexit var den vanligaste frågan vad gäller vilka länder som täcks in av ett EU-varumärke vad som händer med ett registrerat EU-varumärke när en ny medlemsstat tillkommer, inte vice versa.

Som med allt som har med Brexit att göra är effekterna på EU-varumärkens framtida omfattning mycket oklar.

I December förra året publicerade EU-kommissionen och EUIPO (Europeiska Unionens immaterialrättsmyndighet ansvarig för EU-varumärken och registrerade designskydd) ett ”förberedande” meddelande för det scenario att ingen överenskommelse nås mellan Storbritannien och EU.

Meddelandet är helt enkelt en påminnelse till ägare – och ansökande – av EU-varumärken och designskydd att om Brexit fortsätter som planerat (från Storbritanniens perspektiv) med ett utträde ur EU, då slutar EU-varumärken att gälla i Storbritannien efter 30 mars 2019.

Den potentiella effekten för ägare av EU-varumärken är uppenbar. Men Brexit påverkar även nationella varumärken (som t.ex. varumärken registrerade i Sverige eller Japan) som i sin tur har designerats via WIPO och Madrid-systemet till EU. Sådana varumärken skulle inte heller ha någon mening i Storbritannien efter ett utträde ur EU.

Allt detta hänger givetvis på villkoren i ett utträdesavtal mellan EU och Storbritannien och är således – som sagt – mycket oklart.

Emellertid uppmanar meddelandet alla varumärkesägare att ”förbereda sig” på ett utträde.

I detta skede är våra starka rekommendationer att:

  1. Om du överväger en EU-varumärkesansökan och vill ha ensamrätt för ditt varumärke i Storbritannien bör du komplettera med en separat nationell ansökan enbart för Storbritannien.
  2. Om du för närvarande har ett EU-varumärke (direkt eller designerat via WIPO) och vill vara säker på att behålla ensamrätten för ditt varumärke i Storbritannien även efter 30 mars 2019, bör även du komplettera ditt nuvarande skydd med en nationell ansökan för Storbritannien.

Vi kommer givetvis hjälpa er med alla varumärkesrelaterade åtgärder ni kan tänkas vilja göra. Bara kontakta oss så kommer vi göra allt för att skydda era varumärken, även efter Brexit.

Meddelandet från EU-kommissionen och EUIPO i sin helhet hittar du här.

Relaterad läsning

Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Att ha registrerat sitt varumärke är en sak men har du full koll på att det inte används av andra?8 av 10 företag...
Stor fan af teknologi?

Vad du behöver tänka på när du väljer domännamnsleverantör till företaget

Domännamn
Svenska
pll_635682f206daa
14, september 2022
Som företagare är det mycket att tänka på när du väljer leverantör av era domännamn, här kan du läsa mer om allt d...