Ports Group / Blogg / Juristen tipsar kring hur man undviker affärskritiska varumärkesrisker
maplight-1024×512

I november 2016 publicerade Patent och registreringsverket (myndigheten för immaterialrätt såsom varumärken, patent, upphovsrätt och mönsterskydd i Sverige) ett blogginlägg om skillnaden mellan företagsnamn och varumärke. Detta är en fråga som vi på Ports Group fått under många år och vi tycker att detta inlägg sammanfattar skillnaden mellan dessa två känneteckensrättigheter på ett bra sätt. Läs den här.

Det finns dock en annan fråga som vi på Ports Group anser för viktigt för att inte nämna i sammanhanget, nämligen problematiken kring EU-varumärken och de risker de utgör i form av ”krockar” mellan nationellt registrerade varumärken, och varumärken registrerade i hela EU.

Konsekvenserna kan sträcka sig från hanterbara situationer, såsom att exempelvis behöva justera sin klassning vid en varumärkesansökan i Sverige eller EU för att inte krocka med en tidigare registrerad rättighet, till mardrömsscenarion där du exempelvis inte kan använda ditt i Sverige registrerade varumärke i något annat EU-land utan att kollidera med en annan rättighet. Denna typ av problem ser vi dagligen och vet att de kan leda till katastrofala konsekvenser.

Våra rekommendationer är:

  • Om ni i dagsläget är - och i framtiden bara ska vara - verksamma i Sverige, sätt upp en varumärkesbevakning som täcker allra minst EU.
  • Om ni är - eller planerar att vara - verksamma utanför Sverige, antingen med fysisk närvaro eller (som vanligast) genom export, agera då proaktivt med skydd av ert varumärke redan nu på de marknader ni planerar att expandera till. Exempelvis med en varumärkesansökan i EU och Norge (som många glömmer faktiskt inte täcks in av ett EU-skydd).

Oavsett scenario, sätt upp en varumärkesbevakning. Vi har för många gånger sett de affärskritiska konsekvenser som avsaknaden av tillräcklig bevakning av immateriella tillgångar kan leda till.

Om ni vill veta mer kring detta, kontakta oss redan idag för att boka ett första möte där vi gör en grundläggande analys av ert nuläge. Detta inkluderar status på befintliga registreringar (varumärken och domäner), oskyddade marknader, eventuella intrång och risker. Detta är helt kostnadsfritt och utan att ni förbinder er att anlita våra tjänster.

Ta det första steget mot att säkra era digitala tillgångar. Kontakta oss idag!

Relaterad läsning

Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Att ha registrerat sitt varumärke är en sak men har du full koll på att det inte används av andra?8 av 10 företag...
Stor fan af teknologi?

Vad du behöver tänka på när du väljer domännamnsleverantör till företaget

Domännamn
Svenska
pll_635682f206daa
14, september 2022
Som företagare är det mycket att tänka på när du väljer leverantör av era domännamn, här kan du läsa mer om allt d...