Ports Group / Blogg / Juristen tipsar kring hur man undviker affärskritiska varumärkesrisker
maplight-1024×512

I november 2016 publicerade Patent och registreringsverket (myndigheten för immaterialrätt såsom varumärken, patent, upphovsrätt och mönsterskydd i Sverige) ett blogginlägg om skillnaden mellan företagsnamn och varumärke. Detta är en fråga som vi på Ports Group fått under många år och vi tycker att detta inlägg sammanfattar skillnaden mellan dessa två känneteckensrättigheter på ett bra sätt. Läs den här.

Det finns dock en annan fråga som vi på Ports Group anser för viktigt för att inte nämna i sammanhanget, nämligen problematiken kring EU-varumärken och de risker de utgör i form av ”krockar” mellan nationellt registrerade varumärken, och varumärken registrerade i hela EU.

Konsekvenserna kan sträcka sig från hanterbara situationer, såsom att exempelvis behöva justera sin klassning vid en varumärkesansökan i Sverige eller EU för att inte krocka med en tidigare registrerad rättighet, till mardrömsscenarion där du exempelvis inte kan använda ditt i Sverige registrerade varumärke i något annat EU-land utan att kollidera med en annan rättighet. Denna typ av problem ser vi dagligen och vet att de kan leda till katastrofala konsekvenser.

Våra rekommendationer är:

  • Om ni i dagsläget är - och i framtiden bara ska vara - verksamma i Sverige, sätt upp en varumärkesbevakning som täcker allra minst EU.
  • Om ni är - eller planerar att vara - verksamma utanför Sverige, antingen med fysisk närvaro eller (som vanligast) genom export, agera då proaktivt med skydd av ert varumärke redan nu på de marknader ni planerar att expandera till. Exempelvis med en varumärkesansökan i EU och Norge (som många glömmer faktiskt inte täcks in av ett EU-skydd).

Oavsett scenario, sätt upp en varumärkesbevakning. Vi har för många gånger sett de affärskritiska konsekvenser som avsaknaden av tillräcklig bevakning av immateriella tillgångar kan leda till.

Om ni vill veta mer kring detta, kontakta oss redan idag för att boka ett första möte där vi gör en grundläggande analys av ert nuläge. Detta inkluderar status på befintliga registreringar (varumärken och domäner), oskyddade marknader, eventuella intrång och risker. Detta är helt kostnadsfritt och utan att ni förbinder er att anlita våra tjänster.

Ta det första steget mot att säkra era digitala tillgångar. Kontakta oss idag!

Relaterad läsning

Varumärkesskydd för en IT-chef

Varumärkesskydd ur ett IT-perspektiv

Varumärkesskydd
SV
30, juni 2022
Varumärkesskydd för IT-chefen – vad innebär det & varför är det viktigt? Lär dig mer om varumärkesskydd ur ett IT-...
Varumärkesskydd för VD

Varumärkesskydd för VD

Varumärkesskydd
SV
30, juni 2022
Lär dig mer om varumärkesskydd för VD och hur du kan arbeta med det ur ett VD-perspektiv. Kort om varumärkesskyd,...