Ports Group / Blogg / 10 omedelbara hot mot varumärket
10 hot mot varumärket för marknadschefen

Bedrägerier, domännamnskapningar och falska fakturor – det kan gå blixtsnabbt att rasera ett varumärke med hjälp av digitala intrång. Men det finns metoder, åtgärder och lösningar för att skydda det mest värdefulla ni har.

När du minst anar det

I dagens globaliserade värld där informationsspridning, avreglering och innovationer bidrar till att sänka etableringshindren i de flesta verksamheter blir varumärket allt viktigare. Ofta är det varumärkets styrka som avgör huruvida en service eller produkt blir en succé eller ej.

Trots att vikten och medvetenheten kring varumärkets betydelse är allmänt känd finns exempel på nonchalans och/eller okunskap kring riskerna och hoten. Det finns en fara i att ha inställningen ”Vi har inte några problem med skyddet av vårt varumärke”. Det förhållningssättet kan bemötas med en motfråga: ”Hur vet ni det?”. Det kan vara förödande att leva i en falsk trygghet där man tror sig ha koll på sitt varumärke och först när det händer något så försöker man skydda sig.

Det är viktigt med proaktivitet, att man lyfter upp frågan innan varumärket börjat ta skada. Varumärket är ofta ett företags största immateriella tillgång och då gäller det att måna om skyddet.

"Ports Group hjälper oss med affärskritiska ärenden i allt som rör domännamn och appar på ett högst professionellt sätt.”

- Jari Merikanto

Framtiden blir ännu tuffare

Det finns gott om utmaningar inför framtiden. Det finns flera skäl till att tro att intrången kommer fortsätta öka, precis som de gjort de senaste åren. Allting går så mycket fortare idag. En global marknad och ökad digitalisering bidrar ständigt till nya sätt för bedragare att dra otillbörlig fördel av ett varumärke samt lura konsumenter. Juridiken är en grundpelare men ofta tar rättsprocesser alldeles för lång tid och dessutom är det ofta svårt eller omöjligt att komma åt bedragarna bakom.

Holistiskt förhållningssätt

Man kan inte enbart förlita sig på juridiken för att skydda varumärket. Det måste finnas ett holistiskt förhållningssätt hur ni tänker kring ert varumärkesskydd. Man bör eftersträva en synergi mellan de digitala, tekniska och juridiska hjälpmedlen för att ha kontroll, skydda och säkra varumärket.

Med hjälp av tekniken kan man agera och stoppa den omedelbara skada som ditt varumärke utsatts för. Juridiken är ett verktyg för att komma åt bedragarna och se till att de inte fortsätter med varumärkesintrång på nya sätt.

Här är 10 omedelbara hot mot ditt varumärke

 1. Bristande interna rutiner Det är inte alltid ”någon annans fel”. Att företag missar förnyelser av varumärkesregistreringar, domännamnsregistreringar, förnyelse av säkerhetscertifikat (SSL och TLS) och liknande är tyvärr mer vanligt förekommande än vad man i förstone kan tro.
 2. Domännamnsintrång Ensamrätten till ett varumärke gäller även på internet, men en liknande eller identisk domännamnsregistrering behöver inte betyda varumärkesintrång.
 3. Nätfiske eller phishing En av de vanligaste attack-metoderna bland cyberkriminella idag. Metoden går ut på att via mail eller chatt-tjänster lura mottagaren att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil. Målet är att infektera enheten med skadlig kod och/eller komma över känsliga behörigheter och uppgifter.
 4. Utmaningar på utländska marknader Respekten för varumärken är ofta bristande på marknader med en sämre utvecklad legal infrastruktur eller tradition. På många marknader i till exempel Asien blir den typen av problematik ofta uppenbar, i synnerhet om du har produktion i landet.
 5. E-post-bedrägerier De typer av bedrägerier i mailform som riskerar ert varumärke. Någon förfalskar en e-postadress för att utge sig för att vara någon annan i syfte att komma över pengar, känslig information och/eller sprida skadlig kod. Alltifrån klassiska VD-bedrägerier till mer avancerade tredjepartsbedrägerier där bedragarna utnyttjar era kunder och leverantörer.
 6. Spegling av hemsidor Konsumenterna luras att köpa produkter på en falsk eller speglad hemsida och när leveransen uteblir skadas ert varumärke.
 7. Piratkopiering Drabbar ofta dyra prestige-produkter som handväskor men det finns även flera exempel på hur billigare produkter som till exempel livsmedel piratkopieras.
 8. Felaktiga processer och bristande strategi vid lansering Vid lanseringar av nya produkter eller satsningar på nya marknader gäller det att börja i rätt ände. Många bedragare har en avancerad omvärldsbevakning och kan snabbt se till att registrera till exempel domännamn. Vilka rättigheter ska säkerställas först? Har vi möjligheter att registrera och använda vårt varumärke på en ny marknad?
 9. Utebliven eller bristande bevakning Rätt bevakning är en central del för varumärkessäkerhet. Se till att er bevakning är anpassad efter vilka kanaler ni syns i, och följ upp bevakningsrapporterna kontinuerligt.
 10. Reaktiv istället för proaktiv Kanske den viktigaste punkten av alla. Det finns sätt att skydda sig men man agerar när det är för sent, ett proaktivt förhållningssätt kring skyddet av varumärket lönar sig alltid och som ansvarig marknadschef gäller det att ha respekt för de faror och hot som finns gentemot ert varumärke.
Ports Group varumärkessäkerhet

Key takeaways

 • Var proaktiv och lyft frågan om varumärkessäkerheten innan det är för sent!
 • Ligg steget före bedragarna, ha därför koll på de hot och bedrägerier som varumärket skulle kunna ta skada av för att undvika problem och kostsamma reaktiva åtgärder.
 • Förlita dig inte helt på juridiken, ha ett holistiskt förhållningssätt kring hur ni tänker kring varumärkesskyddet.
 • Ha en synergi kring det juridiska, digitala och tekniska hjälpmedlen som finns.

Gratis varumärkeskoll

Varumärket må vara registrerat men är det tillräckligt skyddat mot intrång? Vi erbjuder en kostnadsfri översyn på luckor i varumärkesskyddet, potentiella hot och tips på åtgärder för att skydda varumärket. 

Jag vill ha en gratis koll

Varumärkeskollen

Andra läser också

4 konkreta tips på hur du bygger ett riktigt starkt varumärke

4 konkreta tips på hur du bygger ett riktigt starkt varumärke

Strategi
SV
21, juli 2022
Att få vara med och bygga upp ett varumärke från början kan absolut vara en av höjdpunkterna under en marknadschef...
Varumärkesskydd för en IT-chef

Varumärkesskydd ur ett IT-perspektiv

Varumärkesskydd
SV
30, juni 2022
Varumärkesskydd för IT-chefen – vad innebär det & varför är det viktigt? Lär dig mer om varumärkesskydd ur ett IT-...