Ports Group / Blogg / Världens mest använda och samtidigt mest osäkra kommunikationsform
mest använda och samtidigt mest osäkra kommunikationsform

Mail är det absolut vanligaste sättet att kommunicera både externt och internt i ett företag eller i en organisation. Samtidigt är det den kommunikationsform via internet som är mest sårbar och osäker, både messenger och whatsapp är betydligt säkrare med inbyggda krypteringar.

En vanlig jämförelse är att betrakta ett mail som lika ”oskyddat som ett vykort” men det är väldigt lätt att glömma bort.

Skyddande av e-post har varit märkligt eftersatt. Företag och organisationer börjar numera bli duktiga på att skydda sig mot inkommande mail med system mot spam- och virusmail.

– Däremot är skyddet av utgående mail fortsatt eftersatt, det finns otaliga exempel på mail där man utger sig för att vara ett företag och meddelar att man bytt bankgironummer och ber om betalning dit framöver, säger Marcus Wessberg som är IT-chef hos oss på Ports Group.

 

Den största innovationen står för dörren

Nu har dock tech-jättarna vaknat till liv och insett att vårt vanligaste sätt att kommunicera behöver få ett fungerande skydd. Snart kommer företag och organisationer kunna beställa en ny typ av säkerhetscertifikat – Verified Mark Certificate (VMC).

 

Logotyp-VMC-med-utan

Till intresseanmälan!

 
Logotypen och företagsnamnet syns då i varje mail och era kunder ser direkt att det är ett äkta mail – e-posten är legitim och säker.

Världens mest använda kommunikationsform är äntligen på väg att bli säkrare. Kunderna kommer kunna se er logotyp i inkorgen – innan de ens öppnat mailet.

– Nu kommer användaren på ett tydligt sätt kunna identifiera vem som är avsändaren av ett mail, säger Marcus Wessberg.

VMC before and after visual

 

IT-säkerhet är i förlängningen en varumärkesfråga

En god IT-säkerhet är inget som endast berör IT-avdelningen utan har ett kommersiellt värde som även är en angelägenhet för marknadsavdelningen – i förlängningen är det en varumärkesfråga.

Med en förbättrad säkerhet kring e-post kommer leveransbarheten öka vilket ger flera affärer och varumärket skyddas från att bli utnyttjat i bedrägliga sammanhang.

– Redan idag finns teknik som kan byggas in i ”bakgrunden” för att förhindra att mottagare får mail som är förfalskade. Med Verified Mark Certificate (VMC) kan man som mottagare lätt identifiera och verifiera vem som är avsändaren av ett mail, säger Per Ahlström som är Senior Client Manager hos oss på Ports Group.

Pilotstudier av tjänsten har visat att öppningsgraden av mail ökar med upp till 10 procent. Det har också påvisats att man löper fyra gånger större risk att bli utsatt för bedrägerier om man inte använder sig av DMARC.

Vill du veta mer om Verified Mark Certificate (VMC) och vad du kan göra för att säkra er kommunikation och skydda ert varumärke?

Läs mer här!

Relaterad läsning

Black Friday threat against your brand

Black Friday – ett möjligt hot mot varumärket?

Strategi
Varumärkesskydd
Varumärkessäkerhet
SV
pll_619fa17655ea4
25, november 2021
Inför stora kommersiella helgdagar ökar intrång på ett varumärke online markant, Black Friday är inget undantag. L...