Ports Group / Blogg / Domännamnsbevakning – varför bevaka sitt domännamn?
monitor your brand

Varför ska man bevaka nya domänregistreringar?

Att hålla koll på om ert varumärke är registrerat som ett domännamn är av största vikt när det kommer till att skapa en stark varumärkesstrategi. Det kan vara direkt avgörande om ni inte har koll på vilka nya domännamnsregistreringar som görs, som är identiska eller är förväxlingsbara med ert varumärkesnamn. I vissa fall kan domännamn likt ert, användas för nätfiske och kan därmed förvirra era kunder vilket snabbt kan orsaka skada för ryktet av ert varumärke. Skulle detta hända er krävs snabba åtgärder för att förhindra att domäninnehavaren orsakar än mer skada. Har ni en domännamnsbevakning genom oss på Ports, kan vi upptäcka detta i tid och hinna bestrida registrering av ägaren till domännamnet innan någon större skada hinner ske. Dock kan detta i vissa fall endast göras under viss tid efter själva registreringen av domännamnet, så det gäller att vara på tårna och noga bevaka registreringarna som sker.

Hur vet man om en ny domännamnsregistrering utgör ett hot mot vårt varumärke?

Varumärkesintrång kan i vissa fall vara en självklarhet att upptäcka, men i vissa fall kan en kombination av flera faktorer utgöra intrånget och därmed vara svårare att upptäcka.
De intrång som är mest tydliga är oftast där domännamnet används i ond tro: antingen på en webbplats (genom spegling av er site eller försäljning av piratkopierade produkter) eller via e-post (så som VD-bedrägerier mm). Dessa typer av intrång visar tydligt att registrering av domännamnet syftar i att skada ert varumärke vilket kan få ödesdigra konsekvenser för er verksamhet.

Finns det inga tydliga bevis på att domäninnehavaren registrerat namnet i ond tro (ex. i de fall där ett domännamn leder till en tom hemsida) kan dock domännamnsregistreringen fortfarande ses som ett intrång förutsatt att det går att bevisa att domäninnehavaren registrerade domännamnet med ett visst varumärke i åtanke. Bevisen kan inkludera varumärkesinnehavarens läge, varumärkets rykte samt grad av särskiljningsförmåga.

Hur gör man om en domänregistrering gör intrång på vårt varumärke?

Genom att kontakta oss på Ports så hjälper våra varumärkesjurister er att göra en förundersökning. Syftet med denna förundersökning är att ta reda på om den nya domänregistreringen utgör ett intrång på ert varumärke samt avgöra vilka åtgärder som bör tas. Det finns oftast flera olika möjligheter:

  • Takedown – en begäran om att innehållet på upptäckt site ska plockas bort eller en nedstängning av själva domännamnet
  • Varningsbrev – skicka ett varningsbrev till domännamnsinnehavaren i syfte att innehavaren själv plockar ner innehållet, avregistrerar eller överför domännamnet
  • Tvistelösningsförfarande – starta ett tvistelösningsförfarande för att göra anspråk på domännamnet
  • Förvärv – anonymt kontaktar vi domännamnsinnehavaren för att försöka förvärva domännamnet till ett så lågt pris som möjligt
  • Snap-back – vi kan lägga en snap-back-order som innebär att vi försöker registrera domänen när det löper ut
  • Bevakning – vi bevakar innehåll på webbsidorna som är kopplade till domännamnen, för att se om innehållet ändras till något som kan skada ert varumärke
  • Ignorera – görs en bedömning att inget skadar varumärket ignorerar vi domänregistreringen tillsvidare

Relaterad läsning

Black Friday threat against your brand

Black Friday – ett möjligt hot mot varumärket?

Strategi
Varumärkesskydd
Varumärkessäkerhet
SV
pll_619fa17655ea4
25, november 2021
Inför stora kommersiella helgdagar ökar intrång på ett varumärke online markant, Black Friday är inget undantag. L...