Ports Group / Blogg / Förlita dig inte helt på juridiken, ha ett holistiskt förhållningssätt
Förlita dig inte helt på juridiken, ha ett holistiskt förhållningssätt

Har du skickat in dina varumärkesansökningar och anser att du nu har ett starkt varumärkesskydd? Ledsen att göra dig besviken, det är tyvärr inte så enkelt idag. I och med digitaliseringen behöver nämligen omfattningen på skydden vara betydligt större. Det finns så otroligt många sätt att exponera varumärket på idag, att det legala skyddet helt enkelt inte räcker till. 

Det gäller att tänka utanför boxen och inte helt förlita sig på juridiken. I den här bloggposten kommer vi därför gå igenom vad ett holistiskt förhållningssätt till varumärkesskydd är och vad det innebär. Du kommer förstå att det är helt nödvändigt för att skyddet ska vara komplett.

Bolag verkar ha fastnat för juridiken

Ett vanligt fenomen idag är att bolag prioriterar det legala skyddet. Det legala skyddet syftar alltså till patent, designrättigheter och varumärkesregistreringar. Dessa är alla olika sätt för att säkra ensamrätten till ditt varumärke.

Det legala skyddet är självklart viktigt att ha på plats. Juridiken skapar nämligen förutsättningarna för att kunna agera på intrång och gå till domstol där det krävs. 

Men idag handlar varumärkesskydd om mer än juridik. Varumärken exponeras för andra typer av hot i en digital och global miljö. Avgränsade juridiska intrång ersätts av nya mer digitala och tekniska hot. För att skydda varumärket krävs därför helt andra lösningar än tidigare. 

Idag behövs det en samlad strategi för såväl de legala, digitala och tekniska aspekterna, för att undvika olika typer av skador på varumärket.

Glöm inte bort att digitaliseringen bär med sig konsekvenser

För att du ska ha ett komplett varumärkesskydd idag och stå emot hoten från digitaliseringen, behöver skyddet bestå av tre delar:

  • Varumärkesskydd
  • Domänhantering
  • Webbsäkerhet

 

Har du dessa 3 delar på plats, har du en holistisk inställning genom att du upprättat ett skydd på alla ställen där varumärket kan exponeras. Du har helt enkelt tänkt längre än det legala skyddet. 

Genom ett gediget skydd där du säkrar upp alla tre benen för varumärkessäkerheten undviker du inte bara intrång på exempelvis bolagsnamn. Utan då stålsätter dig mot digitala och tekniska intrång såsom:

 

När du väl upprättat alla nödvändiga skydd och därmed säkrat varumärket, gäller det också att du kontinuerligt bevakar varumärket i olika kanaler för att upptäcka eventuella intrång.

 

Guide skydda varumärket

Så får du ett holistiskt och komplett varumärkesskydd

För att få ännu bättre förståelse kring varumärkesskydd, se till att ladda ned vår guide. Se guiden som ett hjälpmedel så att du kan känna dig trygg i att du gör det arbete som krävs för att skydda varumärket.

Ladda ner guide

Key takeaways

  • Digitaliseringen gör att omfattningen på varumärkesskyddet behöver vara betydligt större
  • Varumärkessäkerheten behöver bestå av 3 delar: Varumärkesskydd, Domänhantering och Webbsäkerhet
  • Med en holistisk inställning tänker du längre än enbart ett juridiskt varumärkesskydd

Vill du veta mer hur du skyddar varumärket? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

ai purple 1080×811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...