Ports Group / Blogg / Hur man undviker VD-bedrägerier och förfalskad e-post
featured4

Innan vi skrev denna bloggpost skickade vi ett nyhetsbrev om “spoofing” och andra typer av förfalskad e-post (läs det här).

18 september 2017 blev åtta personer i Sverige åtalade för tusentals fall av dataintrång på företag, finansinstitut, myndigheter och ett politiskt parti där de använt sig av förfalskad e-post. Det totala värdet de uppskattas ha kommit över är över 40 miljoner kronor. [1]

Tillvägagångssättet liknar det som vi tidigare rapporterat om, när det tyska industriföretaget Leoni AG råkade ut för ett liknande bedrägeri som resulterade i att 40 miljoner Euro blev transfererat ut från företaget. [2]

Under en intervju i gårdagens morgonprogram blev en säkerhetsexpert tillfrågad om man ens ”kan försvara sig mot denna typ av dataintrång”. Svaret blev att det är ”i princip omöjligt”. [3]

Vi håller inte med, det är det denna text handlar om, att vi vet att man KAN göra något åt det.

För att bidra med lite bakgrundsinformation här; Den här typen bedrägerier innebär att en individ förfalskar en e-postadress för att utge sig för att vara någon annan i syfte att komma över pengar, känslig information och/eller sprida skadlig kod.

Det finns två huvudsakliga strategier för spridning av förfalskad e-post:

 • Phishing
  Phishing (också kallat nätfiske)är en bred term för bedrägligt beteende där ett e-postmeddelande är utformat för att se ut som det exempelvis kommer från en leverantör, med uppmaningen att uppdatera ditt kreditkortsnummer. Detta går vanligen ut till en stor mängd mottagare utan särskild anpassning.
 • Spear-phishing
  Spear-phising är ett mer sofistikerat försök att utge sig för att vara någon annan, exempelvis din kollega eller chef, med uppmaningar att avslöja känslig information, sätta över pengar mm. Denna typ av bedrägeri kräver en djup förståelse för organisationsstrukturen och dess interna roller hos den organisation man vill attackera.

Ni kanske nu frågar er själva: “Okej, så detta är spridningsstrategierna, men hur gör man för att få ett email att se ut som det är skickat av någon annan?”

Det finns även här två huvudsakliga metoder:

 • Typosquatting/Cybersquatting
  Detta innebär att man använder ett domännamn som är förväxlingsbart med det som används av den organisation man vill utge sig för att vara. Man kan antingen registrera en felstavning (typo) eller det korrekta företagsnamnet/varumärket på en ledig toppdomän (Cybersquatting) och hoppas mottagaren inte tittar för nära på e-postadressen.
 • Spoofing
  Den ännu mer djävulska av de två metoderna kallas “Spoofing”. På grund av att standardprotokollen i e-post i grunden saknar autentiseringsmekanismer är det möjligt att skicka ett e-postmeddelande till en mottagare och få det att se ut exakt som det kommer från den person man vill utge sig för att vara.

Som ni kan se är dessa två metoder väldigt olika, och kräver därför olika motmedel.

Hursomhelst är det inte orimligt att hävda att man skulle behöva ett sjätte sinne för att kunna se igenom någon som har gjort sin hemläxa och skickat ett sofistikerat spear-phishing email med spoofing som metod.

Nu frågar ni förmodligen er själva; “Okej, men ni hävdar att ni sitter på lösningen till hur man undviker e-postbedrägerier, vad rekommenderar ni att vi gör?”

Det behöver sägas att er organisation inte kan kontrollera hur andra organisationer hanterar risken för att någon använder sig av deras identiteter för att lura personer i den – eller en annan – organisation, såsom er.

Bedrägeri skadar ofta både ett företags finanser och varumärke. Varje organisation har ett ansvar att minimera sin egen risk att någon skulle försöka använda deras företags – och/eller deras medarbetares – identitet i bedrägligt syfte, inom den egna organisationen eller gentemot andra.

I förbifarten kan vi nämna att vi tycker det är anmärkningsvärt att medan företags IT-investeringar bara ökar görs väldigt lite för att säkra upp den största vektorn för cyberkriminalitet – e-post. Men det finns undantag. I Storbritannien har det gjorts obligatoriskt för statliga myndigheter att implementera många av åtgärderna nedan.[4]

Här är våra tips för hur man undviker VD-bedrägerier och förfalskad e-post:

 1. Gör organisatoriska insatser, såsom utbildning och framtagning av mer ingående rutiner, för att minimera risken att någon skulle lyckas med bedrägeri mot er.
 2. Att faktiskt inse att detta är ett SKICKANDE problem! Det kan inte sägas tillräckligt många gånger att detta inte löses med ett bra filter för inkommande trafik.
 3. Övervaka er utgående trafik för att identifiera era faktiska användare (inklusive de obehöriga).
 4. En första validering av era skickande mailservrar för att minimera risken för obehöriga användare.
 5. En andra validering med användande av både en publik och en privat nyckel.
 6. En heltäckande domännamnsbevakning för att identifiera potentiella ”cybersquattade” och/eller ”typosquattade” domännamn som kan användas av någon som vill utge sig för att vara er. Utför både juridiska och tekniska åtgärder samtidigt.

Vi vet att de flesta av er jobbar på nummer 1, och förhoppningsvis tar detta inlägg hand om nummer 2.

För nummer 3 till 6, kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er skydda er verksamhet!

Källor:
SVT
Leoni3 SVT
Gov.uk

Relaterad läsning

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...