Ports Group / Blogg / I juli 2018 börjar besökare varnas för sajter som inte har SSL – Så påverkas ert varumärke
featured-marknad4

För det första, detta kommer inte bli en text fylld med akronymer och teknisk data.

Detta inlägg handlar ENBART om att på ett enkelt sätt redogöra för hur makrotrenden vi ser mot ett allt säkrare internet påverkar synen på ens varumärke om man inte hänger med i utvecklingen.

”Vad är SSL och varför ska jag bry mig?”

SSL-certifikat (som bl.a. möjliggör att trafiken mellan en hemsida och en besökare sker under det krypterade protokollet https istället för ”öppna” protokollet http) har alltid varit standard där känslig trafik sker mellan en besökare och en hemsida. Exempelvis vid inloggningar och/eller betalningar.

Länge har vi på Ports Group dock sett en trend mot att SSL-certifikat gått från att vara ett undantag, till att sakta men säkert bli en regel för hemsidor. Lanseringen av Chrome 68 i juli kommer vara spiken i kistan för att enbart använda http på sajter som vill uppfattas som trovärdiga. Detta då Chrome kommer börja markera sajter som bara använder http som ”ej säkra”.

treatment-of-http-pages2x

Trovärdigheten är allt för ett varumärke

Vi lever i en värld där internetbedrägerier, identitetsstölder och ”fake news” blivit vardagsmat. Den trovärdighet man tidigare byggde in i ett varumärke enbart genom marknadsföring måste idag legitimeras av mer ”hårda värden”, såsom SSL, ”kvitton” på att parten på andra sidan skärmen är trovärdig och kan anförtros med din känsliga data.

Redan idag ser vi effekterna av SSL-certifikatens ökade betydelse. Enligt en nyligen genomförd undersökning av HubSpot Research kommer upp till 85% av respondenterna inte gå vidare på en sajt som inte är säker.[1]

Detta innebär att SSL-certifikat, som tidigare varit en renodlad teknisk fråga för IT-avdelningar, nu kommit att bli en fråga även för VD och/eller Marknadschef. Det liknar väldigt mycket den utveckling vi såg för 15-20 år sedan med domännamn. Domännamn var även det till en början var en renodlad teknisk fråga, men som idag handlar om marknadsföring/kommunikation samt digital varumärkesskydd snarare än teknisk funktionalitet.

3 enkla punkter för att bibehålla trovärdigheten i ert varumärke

 1. Se till att er/era sajt(er) har SSL-certifikat
  Idag handlar det inte längre om när man ska använda ett SSL-certifikat, utan när man vågar att inte använda det.
 2. Se till att ni har RÄTT SSL-certifikat
  Även inom SSL-certifikat finns det olika nivåer av trovärdighet. Det billigaste är INTE det bästa och kan i vissa fall tom. ge negativ effekt.
 3. Säkra hanteringen av era SSL-certifikat
  Med en exponentiell ökning av registrerade SSL-certifikat blir hanteringen av SSL-certifikat väldigt svår, även inom små organisationer. För att inte nämna hur komplext det blir när det kommer till stora organisationer. Utlöpta SSL-certifikat kan leda till potentiellt affärskritiska konsekvenser.

Vill ni ha hjälp?

Låt vårt expertteam hjälpa er med en plan för en säkrare certifikatshantering.

 1. Vi gör en analys
  I samråd med er analyserar vi nuläget för era certifikat. Vilka certifikat finns det? Från vilka utfärdare? Med mera. Analysen sammanfattas i ett dokument tillsammans med en rekommenderad handlingsplan för optimering av den rådande certifikatshanteringen.
 2. Vi skapar kontroll
  Baserat på handlingsplanen möjliggör vi för kunden att få alla certifikat under kontroll, med slutmålet att alla certifikat ska hanteras av Ports Group för total kontroll och säkerhet.
 3. Vi tar hand om er portfölj
  Ports Group är en platinumpartner till Digicert – vi har därför möjligheten att tillhandahålla en smidig och säker certifikatshantering, med en dedikerad kontaktperson och säker förvaltning.

Klicka här för att komma i kontakt med oss idag!

Källa:

[1] https://research.hubspot.com/charts/ssl-matters

Relaterad läsning

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...