Ports Group / Blogg / Poddavsnitt om varumärkesskydd och domäner

 

Spännande tycker vi att Per Ahlström, vår alldeles egna expert inom varumärkesskydd, fick gästa Sälj-och Marknadspodden. Vad har en expert inom varumärkessäkerhet att göra i en marknadspodd, kanske du tänker? Jo, domännamn, varumärkesansökningar och intrångsfrågor - går i allra högsta grad under marknadsavdelningens ansvar. 

Avsnittet berör alltså det viktiga ämnet varumärkesskydd, och belyser bland annat: 

  • Vad ett varumärkesskydd är och varför det är viktigt
  • Vad du behöver veta för att välja namn till ett nytt varumärke
  • Varför du behöver registrera domännamnet innan du ger dig på varumärket
  • Hur ett varumärkesskydd kan öka ditt bolags monetära värde

Skapar förutsättningar för ensamrätt av varumärken

Per inleder med att berätta att ett varumärkesskydd krävs för att skydda alla de investeringar du gör i ett specifikt varumärke. Det kan vara allt ifrån en logotyp, till en ljudslinga eller en specifik färg. 

Vad många marknadsförare inte tänker på, är att varumärkesregistreringen såklart är till för att skydda - men även för att se till att man själv som bolag inte gör intrång på någon annan.

Varumärkessäkerhet består av tre komponenter

Per nämner även att ett varumärkesskydd består utav mer än bara varumärkesansökningar. Han belyser att det är viktigt att komma ihåg att vi lever i en digitaliserad värld vilket såklart påverkar. 

De tre komponenterna som utgör varumärkessäkerhet är:

Vad du behöver skydda dig mot

Det finns såklart en hel del risker om du väljer/glömmer/struntar i att säkra dina varumärken. Dumt tycker Per (och vi andra kollegor på Ports Group) att behöva: 

  • byta namn mitt i en utlandsexpansion
  • upptäcka att någon piratkopierar dina produkter

 

eller inte kunna:

  • agera om någon gör intrång

 

Känns inte direkt som några drömscenarion, eller hur? 

Don'ts när du väljer namn på ett nytt varumärke

Förutom risker, finns även en hel del vanliga misstag kring varumärkesskydd. Ett vanligt misstag vid exempelvis namngivning av ett nytt varumärke, är att man väljer ett namn som beskrivande. Tänk Music Stream istället för Spotify. Hela branschens mardröm, menar Per. “Det går ju inte att få ensamrätt på något alla kan göra”, menar han.

Kom ihåg! Domännamn först!

Som du märker är det en hel del att tänka på kring ämnet. Ännu en viktig aspekt är i vilken ordning du tar dig an varumärkesskyddet.

Eftersom varumärkesregistreringar blir offentliga sekunden de skickas in finns risk att oseriösa personer/organisationer går in och registrerar domännamnet kopplat till ditt varumärke. Konsekvensen av det? Du behöver köpa loss domänen. Trista utgifter alltså som hade kunnat undvikas. 

Med det sagt - registrera domännamn först, varumärket sen. “Domännamn och varumärke hänger mycket ihop. De företag som inte har sitt varumärke.com får det svårt att flyga internationellt,” säger Per. 

Så kan du upptäcka om någon gör intrång

Det gäller att man garderar sig och har en rutin för bevakning av sina varumärken. Per nämner att han brukar rekommendera följande två bevakningsverktyg:

 

Då får du koll på om någon utomstående registrerar en domän eller varumärke som liknar ditt egna. Med en domännamnsbevakning kan du även undvika e-postbedrägerier från bolagsdomäner som liknar din egna. Om du upptäcker ett intrång - se till att agera snabbt!

Certifikat bör kosta

Det är mycket du kan göra kring säkerhet. Det gäller därför att du anstränger dig och gör exempelvis din egna hemsida trygg för dina kunder och besökare. Det här kan du göra med certifikat. 

Som bolag ska man aldrig snåla på ett certifikat”, säger Per. Det finns gratis tjänster, såsom Let’s Encrypt. Med dem ska man dock vara extra försiktig. De tjänster som istället tar betalt har processer för validering, vilket är betydligt tryggare.

Just inom certifikat och säkerhet är det mycket som händer. Exempelvis Google och DigiCert har ett pågående projekt där en mottagare av ett email, ska kunna se att avsändaren verkligen kommer från det bolaget den påstår sig vara ifrån. Detta skapar trygghet för mottagaren.

Ett starkt varumärkesskydd kan öka det monetära värdet av ditt bolag

Hamnar du en situation där du vill ta in kapital till ditt bolag, eller rent utav sälja det, har varumärkesskyddet en betydande roll. Varumärkesskyddet kommer nämligen avgöra huruvida du kan expandera utomlands under det etablerade varumärkesnamnet. 

Har du bara ett skydd i Sverige exempelvis, kan det innebära att varumärket är taget i Europa eller USA. Ett svagt varumärkesskydd skulle alltså kunna sätta käppar i hjulet för bolagets tillväxt.

Sociala medier, hur säkra är de egentligen?

Det här låter kanske lite läskigt, men även om varumärkesskyddet gäller lika mycket på sociala medier som ens egna domän, kan det vara svårare med kontroll. Facebook/Instagram kör exempelvis med egna regler vilket gör skydden svårare att upprätthålla.

Som ansvarig för varumärkesskydd bör du därför ha koll på plattformens individuella regler för att undvika problem.

Nästa steg för dig som VD eller Marknadschef - inventera skydden!

Känner du att du inte har 100% koll på skydden bolaget har i dagsläget? Det kanske var den förra VDn eller marknadschefen som satte upp dem? 

Steg 1 är att kontakta ett ombud (hint! Ports Group) för en första analys. Ett ombud kan hjälpa dig att snabbt kartlägga vad som behöver göras och ge dig rådgivning framåt.

För att få direktkontakt med mig är det bara att skicka ett mejl till per.ahlstrom@portsgroup.com,” avslutar Per.

Så får du ett holistiskt och komplett varumärkesskydd

För att få ännu bättre förståelse kring varumärkesskydd, se till att ladda ned vår guide. Se guiden som ett hjälpmedel så att du kan känna dig trygg i att du gör det arbete som krävs för att skydda varumärket.

Ladda ner guide

The optimal guide to understanding how to protect your brand

Vill du veta mer om varumärkesskydd och domäner? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...