Ports Group / Blogg / Regleringar utgör hot mot onlinespelindustrin
featured-sv

Onlinespel är en stor och mycket lukrativ industri som fortfarande är oreglerad i många områden runt om i världen. Men vad händer när en tidigare oreglerad marknad plötsligt blir alltmer reglerad? I denna artikel presenterar Incopro och Ports Group tillsammans vad som kan läras från marknader som redan har reglerats, ett tema som kommer att utvecklas vid vårt seminarium på Malta senare denna månad.

Trots att många regioner fortfarande är oreglerade runt om i världen när det gäller onlinespel är ett viktigt undantag Storbritannien. Storbritannien är idag mycket reglerat och den allmänna trenden är att många andra regioner ser ut att replikera detta under de närmaste åren. Därför finns det här mycket att lära av Storbritannien när man vill förbereda sig för framtiden.

Regleringar i Storbritannien utfärdas av dess Gambling Commission[1] och måste följas, detta inkluderar en övergripande uppsättning huvudsakliga principer:

 • Förhindra onlinespel från att vara en källa till brott eller oordning, vara associerad med brott eller oordning eller att användas för att stödja brottslighet.
 • Säkerställa att spelande sker på ett rättvist och öppet sätt.
 • Skydda barn och andra utsatta personer från att skadas eller utnyttjas av spel.[2]

Vem övervakar den här aktiviteten?

Det finns tre enheter som har till uppgift att reglera branschen: United Kingdom Gambling Commission (UKGC), Advertising Standards Authority (ASA)[3] och the Information Commissioners Office (ICO)[4]. Även om förordningarna själva är relativt begränsade måste de följas strikt. I synnerhet innefattar de bestämmelser som:

 • Kampanjer och marknadsföringsmaterial ska inte ha vilseledande som "gratis spel" erbjudanden.
 • Marknadsföringen måste innehålla begränsningar och kvalifikationer.
 • Annonserna får inte vara "oanständiga, pornografiska eller stötande"
 • Ingen individ under 25 år får ses spelande

I en mycket mättad och konkurrenskraftig bransch, där företag försöker få övertag på konkurrensen, kan betydelsen och konsekvenserna av strikt tillämpade föreskrifter som detta inte överskattas. Dessa regleringar fastställer att betydande villkor för kampanjer inte kan begravas i allmänna villkor utan måste visas tydligt för att skapa transparens för konsumenten.

Kommande reglerade marknader

Eftersom allt fler marknader håller på att regleras är det allt viktigare att förstå regelverket. En marknad som kommer blir reglerad är den svenska marknaden som regleras den 1 januari 2019.

Även om regelverket ännu inte har implementerats finns det redan några indikationer på förändringarna vad gäller hur spelfirmor kan marknadsföra sina tjänster under de närmaste åren.

Några av de ledande principerna är följande:

 1. Höga konsumentskyddsnivåer (inklusive dataskydd).
 2. Marknadsföring av tjänster ska vara måttlig och inte riktad.

Lotteriinspektionen har rätt att agera mot överträdelser av bestämmelserna och dess sanktioner inkluderar:

 • Återkalla spellicens
 • Böter
 • Formell varning från myndigheten

Spelbolag som ansöker om en svensk spellicens skulle göra klokt i att ta lärdomar från redan reglerade marknader för att säkerställa en bra start på en ny marknad.

Affiliate marknadsföring

Speloperatörer förlitar sig allt oftare på affiliates för att få ut sina erbjudanden till en bredare publik. Affiliates kan i sin tur nå ut via tusentals kanaler associerade med dem. Denna pyramidstruktur gör det svårt att regelbundet övervaka sina marknadsföringsaktiviteter.

Affiliates är fortfarande bundna av samma regler som spelbolag, men de kan medvetet eller omedvetet utmana lagar och regler i syfte att få uppmärksamhet. När detta sker kommer ofta exponering på bekostnad av varumärkets renommé och potentiella andra negativa konsekvenser för varumärkesägaren.

Incopro’s arbete med onlinespelbolag

Incopro har ett antal kunder inom onlinespelbranschen och arbetar med dem på två fronter: falska affiliates och och affiliates efterlevnad.

För det första identifierar Incopro onlineaktörer som agerar som om de är en riktig affiliate även om de inte har någon juridisk koppling till vår klient och får dem blockerade från de olika plattformarna.

För det andra övervakar Incopro legitima affiliates och ser till att de följer brittisk lagstiftning.

Incopro gör detta genom två kombinerade tekniker, och dess  , som möjliggör genomsökning av internet efter exempel där varumärkes-, logotyp- och upphovsrättsskyddat material används utan tillstånd, samt annonser på olika webbplatser som kan orsaka efterlevnadsproblem.

En holistisk varumärkesskyddsstrategi för spelbranschen

Möjligheten att fritt få agera på en nyckelmarknad är den viktigaste delen av verksamheten för de flesta företag. Därför bör risken för reglering vara ett centralt fokus för spelföretag.

Skadliga effekter på ens varumärke som ett resultat av att överträda regleringar kan negativt påverka konsumenternas, investerarnas och myndigheternas förtroende.

På Ports Group har vi lång erfarenhet av att skydda varumärkesrättigheter för spelbolag. En framgångsrik skyddsstrategi börjar med att ha rätt varumärkesportfölj samt att alla domännamn har rätt ägarskap och hanteras på ett säkert sätt.

En annan grundläggande del i denna strategi är att övervaka varumärkena tillsammans i realtid över hela internet.

En holistisk varumärkesskyddsstrategi säkerställer konsumentförtroende och maximalt aktieägarvärde. Minst sagt viktiga komponenter för tillväxt på en konkurrensutsatt marknad.

Ports Group och Incopro är stolta över att samarbeta för att våra kunder ska kunna skydda sitt varumärke, både proaktivt och reaktivt.

Vi ser fram emot att träffa dig på vårt seminarium i Malta den 27 september.

Om du glömt att anmäla dig, bara besök ports.events!

 

Paola Monaldi
Brand Protection Team Leader på Incopro

Per Ahlström
Senior Client Manager på Ports Group

 

Källor:

[1] https://www.gamblingcommission.gov.uk/PDF/Statement-of-principles-for-licensing-and-regulation.pdf

[3] https://www.gamblingcommission.gov.uk/home.aspx

[4] https://ico.org.uk/

Relaterad läsning

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...