Ports Group / Blogg / Våra främsta råd till dig som e-handlare för en säker affär i en osäker tid
eHandare_SV

I spår av COVID -19 ställer allt fler om sin försäljning mot e-handel. I takt med att e-handeln växer så ökar också antalet bedrägerier, och fallgroparna för e-handelsaktörer är i många fall svåra att förutse. Det har aldrig varit viktigare att säkerställa en trygg miljö online – för både sina kunder och för sitt eget bolag.

När företaget Compumark 2019 frågade e-handlare om de utsatts för bedrägeri uppgav 85 procent att de hade drabbats av varumärkesintrång – och en markant ökning har märkts de senaste veckorna. Företag styr om försäljningen allt mer mot e-handel, samtidigt som kommunikationen kollegor emellan minskar när de jobbar hemifrån. Ett lysande tillfälle för bedragare, som verkar rikta sig allt mer mot externa parter så som kunder och leverantörer istället för internt.

Vi bad våra experter Simon Ivarsson (Jurist) och Hans Enström (Senior Client Manager) att ge oss sina bästa råd i dessa tider.

Simon Ivarssonhans.enstrom-1

Simon Ivarsson och Hans Enström - två av Ports Groups experter inom varumärkessäkerhet

Skaffa er en övergripande koll och strategi över ert varumärke

– Vi ser att handeln i allt större mån flyttat ut på nätet den senaste tiden. Där är aktörerna betydligt fler, då blir det mycket enklare att göra intrång, säger Simon Ivarsson, jurist hos Ports Group.

– Det mest basala är att ha ett helhetstänk kring varumärket, se till att ha alla rättigheter som behövs, fortsätter Hans Enström, Senior Client Manager på Ports Group.

Det är viktigt att tänka på varumärkets samtliga delar för att effektivt motverka intrång
Det är viktigt att tänka på varumärkets samtliga delar för att effektivt motverka intrång

Bedragare riktar in sig på den svagaste punkten oavsett om det är varumärke, domännamn, e-post eller webbplats. Det går inte längre att skilja på de olika aspekterna som berör ett varumärke. Vi rekommenderar alltid att arbeta utifrån en helhetsbild och skaffa ett brett skydd.

Minimera risken för intrång

Du vill inte hamna i en situation där bedragare sätter upp en e-handel som liknar din, eller skickar ut mejl i ditt namn till kunder och leverantörer.

Det händer även att bedragare registrerar ditt varumärke (eller till namnet något väldigt likt) för att du själv inte har gjort det, som du sedan tvingas köpa tillbaka dyrt.  Men det räcker inte att bara skydda sitt varumärke i rådande situation. När man förlitar sig i större utsträckning på intäkter från e-handelsdelen av försäljningen är en trygg kundupplevelse a och o för att bibehålla och, rätt agerat, öka förtroendet hos e-handelskunderna.

SSL-certifikat för säker datakryptering, upprätthållande av GDPR, korrekt information gällande avtalsvillkor, produktbeskrivningar och hur processen för köpet går till är helt nödvändiga beståndsdelar för en trygg köpupplevelse.

– Du behöver minimera risken för intrång och du behöver skapa en så säker miljö som möjligt för din kund på din webbplats, säger Hans.

Om e-handelskunden inte känner sig trygg kan den enkelt gå till en annan handel. Du riskerar då att tappa intäkter samt missa en lång affärsrelation, för att du inte har gjort det som krävs.

Bibehåll starkt förtroende

När skydd finns på plats för ditt varumärke och dina kunder så gäller det att förvalta det rätt. Du behöver någon som aktivt håller utkik efter intrång och bedrägerier riktade mot din verksamhet och som bevakar de viktigaste kanalerna där ditt varumärke exponeras såsom sociala medier och digitala marknadsplatser.

De digitala samt tekniska strategerna och juristerna på Ports Group har en bred kompetens på alla de här områdena.

– Det bästa är om vi kopplas in i ett tidigt skede, så att vi kan agera proaktivt. Att städa upp efter att intrånget har skett är betydligt mer kostsamt, avslutar Simon.

Hans och Simons 5 tips till e-handlare

 

Vill du ha hjälp med att säkerställa trygghet och lönsamhet för din e-handel - kontakta oss!

Relaterad läsning

ai purple 1080×811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...