Iran2

Registrera en iransk .ir domän – tryggt, smidigt och säkert

En iransk domän ökar din synlighet i Iran och gör det lättare för lokala kunder att hitta din sida. För godkänd registrering är det dock viktigt att alla krav och villkor för domänen uppfylls. Som ombud av Irans toppdomän kan Ports Group hjälpa dig med en snabb, säker och garanterat korrekt .ir domänregistrering – helt utan mellanhänder.

Registrera .ir domän

område

iransk domän

Varför registrera en iransk domän?

En webbsida under iransk toppdomän kan framförallt vara aktuell för dig som ska starta ett företag eller en organisation i Iran, eller expandera en befintlig verksamhet dit. Domänen kan även vara värdefull inför en etablering i Mellanösternregionen generellt, där Iran är en av de största marknaderna.

Geografisk relevans

Med en webbsida under officiell .ir domän kan kunder och potentiella samarbetspartners enkelt se att ditt företag är aktivt i Iran och har geografisk relevans för dem.

Bättre SEO-ranking

Bra synlighet på nätet är en viktig förutsättning för dina möjligheter att slå dig in på en ny utländsk marknad – inte minst en mer sluten och strängt reglerad sådan som Iran. Google och andra sökmotorer premierar ofta sidor under nationella toppdomäner vid sökningar i det aktuella landet, och rankar dem högre. Ju högre du rankar i sökresultat – desto mer synlig är du och desto större är chansen att kunder klickar in sig på din sida istället för en konkurrerande.

Lokala resurser

Samarbeten med lokala resurser som känner till den iranska marknaden, språket, kulturen och företagsklimatet kan vara en mycket värdefull hjälp vid etablering i Iran. Med en .ir domän blir det lättare att nå ut till företag som kan bli samarbetspartners, samtidigt som du också blir mer synlig för dem.

Ökad trovärdighet

En iransk domän verkar förtroendeingivande bland kunder och intressenter i Iran och ökar din trovärdighet på den lokala marknaden.

Varumärkesskydd

Domänregistrering är ett enkelt men effektivt sätt att stärka ditt varumärkesskydd. Genom att registrera en .ir domän som är identisk med ditt varumärke/företagsnamn förhindrar du att någon annan gör det och använder ditt varumärke i cyberbedrägerier som phishing och cybersquatting.

Vill du få hjälp att registrera domäner? 

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Officiell toppdomän i Iran

.ir är officiell toppdomän, så kallad TLD, eller top level domain, i Iran. Toppdomänen är en landsdomän speciellt reserverad för företag och privatpersoner i Iran, men kan också användas av utländska aktörer med verksamhet i landet. Syftet med .ir domänen är att synliggöra iranska verksamheter och tydliggöra deras geografiska relevans för kunder i Iran.

TLD.förvaltare av .ir domänen är statliga Institute for Research in Fundamental Sciences – landets motsvarighet till svenska Internetstiftelsen. Registrering av en .ir domän måste ske via ett ombud som är godkänt av Institute for Research in Fundamental Sciences.

Officiell toppdomän för Irland

Registreringsvillkor för .ir domän

.ir är en öppen landsdomän, vilket innebär att vem som helst kan köpa ett domännamn under .ir – förutsatt att man uppfyller de grundläggande registreringsvillkor som finns. Du behöver alltså inte vara bosatt i Iran eller ha ditt företag registrerat där för att få köpa en .ir domän. 

Registreringsvillkoren omfattar bland annat tekniska begränsningar och restriktioner kring hur många och vilka tecken du får använda i ditt domännamn. Villkoren bestäms av IRNIC och finns i sin helhet att läsa här

Tar du hjälp av oss på Ports Group behöver du inte tänka på regler och villkor för utformning av ditt iranska domännamn. Vi ser till att alla krav för en godkänd .ir domän blir uppfyllda.

Så kan vi på Ports Group hjälpa till

För att kunna registrera en toppdomän i Iran behöver du använda dig av ett ombud med godkänd behörighet för .ir domänen. Som en av Sveriges största byråer för domänhantering, varumärkesskydd och webbsäkerhet kan vi på Ports Group hjälpa dig med en snabb, smidig och säker domänregistrering. 

Hos oss får du hjälp genom hela processen – från registrering till domänhantering, automatiska förnyelser och domänbevakning. Vid behov kan vi också erbjuda en domänkonsultation med våra juridiska och tekniska experter, för hjälp att utforma en lämplig domän- och varumärkesstrategi. 

Efter slutförd registrering får du full överblick över din aktiva .ir domän i vår kundportal Ports Management. Där kan du även samla övriga domäner du har, både svenska och utländska, och flytta över domäner från andra plattformar.

I Ports Management kan du också se och administrera andra tjänster hos oss, såsom:

  • Hosting
  • Certifikat
  • Säker e-post
  • Immateriella skydd
  • Varumärkesbevakning

Kontakta oss för ett skräddarsytt förslag

Är du intresserad av att registrera en domän i Iran och vill veta mer om vad vi på Ports Group kan göra för ditt företag? Hör av dig till oss via mail, telefon eller formulär på hemsidan så hjälper vi dig. 

Varmt välkommen till Ports Group – din kompletta domänpartner.

Hör av dig - vi hjälper till

Vanliga frågor om .ir domän

Vad ska man tänka på vid köp av iransk domän?

För bäst varumärkesskydd bör ditt iranska domännamn vara så identiskt som möjligt med ditt företagsnamn/varumärke. Det är också viktigt att domänen är unik.

Vad kostar en .ir domän?

Priset för en domän i Iran varierar beroende på hur lång registreringsperiod du väljer, hur många domäner du har samt om du köper till några tillvalstjänster. Kontakta oss för prisförslag.

Varför ska man ha en .ir domän?

En .ir domän ökar din synlighet i Iran och ger dig viktiga konkurrensfördelar inför en etablering i landet – till exempel bättre SEO–ranking och geografisk relevans.

Hur skaffar man en .ir domän?

En .ir domän skaffar du genom att ansöka om domänregistrering via en behörig registrar. För godkänd registrering måste ditt domännamn uppfylla de grundläggande villkoren.