Expandering i öst? Registrera en .ua toppdomän i Ukraina

Expandering i öst? Registrera en .ua toppdomän i Ukraina

En .ua domän ger dig flera viktiga konkurrensfördelar i öst och kan hjälpa dig med en lyckad etablering i Ukraina och närliggande länder. Hos Ports Group får du hjälp genom hela registreringsprocessen – från strategiplanering och köp av domännamn, till förnyelser och domänskydd.

Registrera .ua domän

område

Ukrainsk domän

6 fördelar med att ha en .ua toppdomän

Ökad synlighet

För att du ska kunna lyckas på en ny marknad måste du vara synlig på nätet. Detta gäller både om du ska etablera dig online, och om du ska öppna en fysisk butik. En webbsida under officiell .ua domän ökar din synlighet på den ukrainska marknaden och gör det lättare för kunder och potentiella samarbetspartners att hitta ditt företag.

Bättre för SEO

Högre SEO-ranking hör nära samman med ökad synlighet. Ju bättre din sida rankar hos sökmotorer, desto mer synlig är du och desto större är chansen att kunder väljer din sida framför andra. Sökmotorer premierar ofta webbsidor under officiell landsdomän vid sökningar som är gjorda i eller har koppling till det aktuella landet. En .ua toppdomän med sökmotoroptimerat innehåll är ett enkelt och billigt sätt att ta dig till toppen i ukrainska sökresultat.

Geografisk relevans

En .ua toppdomän visar tydligt att ditt företag har geografisk relevans för ukrainska kunder och att dina tjänster och/eller varor finns tillgängliga i landet.

Lokala resurser

Lokala samarbetspartners kan vara en värdefull hjälp vid etablering i ett nytt land. Med en webbsida under officiell .ua domän blir du mer synlig för andra ukrainska aktörer och kan lättare få kontakt med olika typer av lokala resurser.

Förtroendeingivande

En ukrainsk domän visar på ditt engagemang i Ukraina och hjälper dig att bygga förtroende hos ukrainska kunder.

Proaktivt varumärkesskydd

Att registrera en domän identisk med ditt varumärke/företagsnamn är ett proaktivt och effektivt sätt att stärka ditt varumärkesskydd. Med domänregistreringen hindrar du andra från att köpa en .ua domän i ditt företagsnamn för användning i cyberattacker och bedrägerisyfte.

Vill du få hjälp att registrera domäner? 

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Ukrainas officiella toppdomän

.ua är Ukrainas officiella toppdomän. Domänen är en landsdomän som är särskilt avsedd för inhemska företag, privatpersoner och organisationer med aktiv verksamhet i landet, men den kan även användas av utländska aktörer. Ett krav är dock att man har ett varumärke registrerat i Ukraina. 

Ukrainas toppdomän syftar likt andra landsdomäner till att tydliggöra och synliggöra företag och verksamheter i Ukraina, samt visa på geografisk relevans för kunder. Under .ua domänen finns även ett antal subdomäner, däribland:

  • .com.ua – kan användas av vems som helst utan krav på registrerat varumärke
  • .net.ua – samma villkor som för .com.ua
Ukrainas officiella toppdomän

Varför registrera en .ua domän?

En hemsida under .ua domän kan framförallt vara aktuell för dig som ska starta företag i Ukraina, eller som vill försöka etablera dig där med din befintliga svenska verksamhet. Landets centrala läge i Östeuropa gör att en .ua domän även kan vara värdefull om du vill satsa på en expandering i öst generellt – inte bara i Ukraina. 

Med en officiell landsdomän kommer flera viktiga konkurrensfördelar som blir viktiga på din väg mot en lyckad etablering i Ukraina. Ökad synlighet är en av dem – varumärkesskydd och förtroende bland ukrainska kunder är andra. 

Vem kan registrera en .ua domän i Ukraina?

.ua domänen är till skillnad från många andra landsdomäner inte en öppen toppdomän. För att kunna ha en webbsida under .ua domän måste du ha ett varumärke registrerat i landet. Du behöver dock inte vara skriven i Ukraina eller ha ditt företag registrerat där.

Som experter på både domän- och varumärkeshantering kan vi på Ports Group hjälpa dig genom processen med din .ua domän, och se till att du har allt på plats. Hos oss kan du även få hjälp med juridisk rådgivning kring varumärkesregistrering såväl som varumärkesansökan och skydd av ditt nya ukrainska varumärke. 

Här kan du läsa mer om våra varumärkestjänster.

Grundläggande registreringsvillkor för .ua domän

Utöver kravet på ett skyddat varumärke i Ukraina har toppdomänen också ett antal registreringsvillkor som måste uppfyllas. Villkoren bestäms av TLD-förvaltaren Hostmaster Ltd, och finns i sin helhet att läsa här.

Villkoren rör bland annat en del tekniska begränsningar samt utformning av domännamnet. För godkänd registrering gäller bland annat följande:

  • antal tecken: 1-63
  • godkända tecken: bokstäver (a-z samt kyrilliska bokstäver), siffror (0-9) och bindestreck (-).
Så kan Ports Group hjälpa dig .no domän
Ports Group DNS
Ports Management

 

Rådgivning, registrering och domänskydd

Hjälp med din .ua toppdomän

För godkänd registrering av en ukrainsk domän måste du använda dig av en för .ua behörig registrar, alternativt ett ombud för en registrar. På Ports Group kan vi hjälpa dig med registrering av din .ua domän.

Domänhantering och säkerhet

Våra domänexperter ser till att ditt domännamn uppfyller alla tekniska villkor och krav kring utformning för en .ua domän. Vårt team säkerställer också att du har ett varumärke registrerat i Ukraina, alternativt hjälper dig med det om det inte redan är på plats. Önskar du rådgivning om registreringen, eller hur du kan skydda din domän, kan vi också erbjuda en domänkonsultation med våra tekniska och juridiska experter.

Hantera dina domäner i Ports Management

I vår kundportal Ports Management ser du din nya .ua domän såväl som eventuella andra domäner du har, med aktuella registreringsperioder och kommande förnyelser. Härifrån kan du enkelt administrera alla dina topp- och subdomäner och få 100% koll på din domänportfölj. 

Utöver domänhantering kan du i kundportalen även se och hantera tjänster för varumärken, hosting, certifikat och mycket mer.

Vill du veta mer?

Har du frågor om våra domäntjänster, eller vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag att registrera en domän i Ukraina? Hör av dig så berättar vi mer. 

Varmt välkommen till Ports Group – en domänpartner i världsklass.

Hör av dig - vi hjälper till

Vanliga frågor om .ua domän

Vad ska man tänka på vid köp av ukrainsk domän?

För att registreringen ska bli rätt är det viktigt att du uppfyller alla villkor. För bäst varumärkesskydd bör du också välja ett domännamn som är så identiskt som möjligt med ditt företagsnamn/varumärke.

Vad kostar en .ua domän?

Priset varierar utifrån registreringsperiod, hur många domäner du har samt om du lägger till några ytterligare tjänster. Välkommen att kontakta oss för ett kostnadsfritt prisförslag.

Hur skaffar man en .ua domän?

En .ua domän skaffar du genom att ansöka om registrering via en behörig registrar. Hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig med din .ua domänregistrering.

Varför ska man ha en .ua domän?

En .ua domän är bra om du ska etablera dig i Ukraina. Du får konkurrensfördelar som ökad synlighet, geografisk relevans, bättre SEO-ranking och lättare tillgång till lokala resurser.

Vem kan köpa en ukrainsk domän?

.ua är en landsdomän som är tillgänglig för företag och privatpersoner på den ukrainska marknaden. Du behöver inte bo i Ukraina, men du måste däremot ha ett varumärke registrerat i landet.