Abion / Blogg / Skydda renommé och intäkter – därför ska ni bevaka ert varumärke
Därför ska du bevaka ditt varumärke

Ert företag behöver inte vara världsledande för att drabbas av varumärkesintrång. I dagens digitaliserade värld kan även mindre trafikdrivande bolag råka illa ut.

Bara för att ert varumärke och domännamn är registrerat så har ni inte uppnått det skydd som krävs. Att inneha de grundläggande registreringarna må vara bra, men det ger inget skydd mot bedragare. Det finns dock hjälp att få i skyddet av varumärket och era domäner. Med hjälp av automatiserade bevakningstjänster och rätt rådgivning – som löpande går igenom hela det digitala landskapet från appar till hemsidor – kan man uppnå en proaktivitet i sitt skydd.

Istället för att bli informerad av en återförsäljare eller kund om att ert varumärke har utsatts för intrång och renommésnyltande kan man ligga på förhand. Med hjälp av en systematiserad bevakning kan man snabbt bli varse om ett intrång skett eller är på väg att ske.

De senaste 20 åren har den ökade digitaliseringen och globalisering inneburit att i princip alla företag flyttat online. I samma takt har även kriminella element flyttat till nätet.

Exempel på olika typer av intrång

  • Domännamnsintrång
    Det är inte ovanligt att bedragare registrerar ett domännamn med ett snarlikt namn som ett känt varumärke eller med en lite felstavning för att förvilla och lura konsumenterna. Man kan även använda sig av toppdomäner som företaget missat att registrera på någon eller flera marknader.
  • Phishing
    Med hjälp av en falsk hemsida försöker bedragarna komma åt konsumenterna person- och kortuppgifter. Ett annat vanligt phishing-bedrägeri sker ofta i form av falska e-postmeddelanden.
  • Falska eller piratkopierade produkter
    Det finns mängder av marknadsplatser och hemsidor på nätet som ger ett seriöst intryck där försäljning av falska eller piratkopierade produkter sker. Den ökande e-handeln har gjort det än vanligare och samtidigt allt svårare för konsumenter att avgöra vad som är falskt eller ej.

Varför ska man skydda sitt varumärke?

  • Varumärkets renommé och goodwill
    Det tar lång tid att bygga upp ett varumärke och dess rykte. Men det kan gå väldigt fort att rasera det.
  • Intäkter
    Varumärkesbluffar omsätter miljardtals kronor varje år. Att konsumenter leds iväg från ert varumärke och luras på pengar eller att köpa kopior skadar inte bara varumärkets rykte utan ger även direkta intäktsförluster.
  • Konkurrenter
    Om ert varumärke regelmässigt utsätts för intrång och bedrägerier urholkar det er konkurrenskraft.

Det finns flera sätt att skydda sitt varumärke

  • Registrering
    Genom att registrera varumärket och domännamnet uppnår man ett grundläggande skydd. Men bara för att något är olagligt så hindrar inte det bedragare från att agera.
  • Bevakningstjänst
    Många stora bolag är i framkant med en strategi kring varumärkesskydd, men numera behöver även mindre bolag börja ta hänsyn till problematiken. Inte minst den rådande pandemin har visat vikten av att ha koll på sin online-miljö. Genom ett proaktivt agerande med monitorerings- och bevakningstjänster som läser av och analyserar vad som sker på nätet och ger en notifiering om något händer med ert varumärke kan du snabbt hantera uppkomna intrång. Det finns flera olika former av bevakningstjänster som skannar av allt från sociala medier, marknadsplatser, App-stores till tullanmälningar. Den mest grundläggande formen av bevakningstjänst är domännamns- och varumärkesbevakning. Dessa två tillsammans utgör en grundsten i strategin för att skydda ett varumärke.
  • Ha en åtgärdsplan
    Vid ett intrång är det viktigt att agera snabbt. Ofta kan det dessutom ske flera intrång under en kort tidsperiod varför det är av vikt att ha en förberedd åtgärdsplan för hur man ska stoppa intrånget. Det finns ingen anledning till att behöva ”uppfinna hjulet” igen. En förberedd checklista med åtgärder är ett smart sätt att snabbt komma tillrätta med problemet.

Ett varumärke bör ha både ett grundskydd i form av registrering och en fortlöpande bevakning av både domäner och varumärken.

Ett intrång i varumärket riskerar inte bara att allvarligt skada dess renommé – dessutom kan den ekonomiska skadan i form av ett direkt och även ett framtida intäktsbortfall bli betydande. Varumärkesbluffar omsätter miljardtals kronor varje år.

Ett skydd i form av en bevakning bör betraktas som en slags försäkring mot intrång och även den mest grundläggande formen av bevakning är att föredra framför inget skydd alls. Bedragare strävar alltid efter ”minsta möjliga motstånd” varför man ofta väljer bort varumärken som har skydd och bevakning – jämför med en inbrottstjuv som undviker villor med larm.

Läs mer om våra bevakningstjänster eller gör nedan quiz för att orientera dig kring vilka bevakningar just ni behöver

 

Key takeaways

  • Bara för att ert varumärke och domännamn är registrerat så har ni inte uppnått det skydd som krävs
  • Med hjälp av en systematiserad bevakning kan man snabbt bli varse om ett intrång skett eller är på väg att ske
  • Ligg i förhand istället för att hamna i en situation där en återförsäljare eller kund informerar eller ifrågasätter om ni blivit utsatta för intrång
Per Ahlström

Författare

Per Ahlström

Senior Client Manager

Maila mig

070 726 00 56

Dela inlägget

Vill du veta mer om varumärkessäkerhet? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

Introducing Abion

Introducing Abion: The Bold Pioneers of Brand Freedom

Pressmeddelande
Svenska
pll_64f043f5b579a
1, november 2023
Our core vision is to empower brands and give them the freedom to supercharge their IP portfolios, faster, smarter...
Signing_pic_1

Hello mate! Träffa kollegorna i London

Pressmeddelande
Svenska
pll_6447d114cf029
28, september 2023
When launching in a new market, and with that opening a whole new office, Abion looked for people who were both ex...