Ports Group / Blogg / Varumärkesskydd för logotyp – hur fungerar det och varför är det viktigt att göra?
Kollektivmärke

Har du tänkt på varumärkesskydd för din logotyp? Ditt företags logotyp är ett unikt kännetecken för de varor och/eller tjänster du marknadsför under ditt varumärke. För att säkra ensamrätten till din logotyp är det viktigt att du varumärkesskyddar den på de marknader du är verksam eller kommer vara verksam på i framtiden.

En oskyddad företagslogotyp är lovligt byte för konkurrenter som vill åka snålskjuts på ett annat företags framgång och goda rykte. Något som i sin tur kan leda till konsekvenser som minskat förtroende från kunder och lägre försäljning. 

Bästa sättet att hindra andra från att olovligen nyttja din unika företagslogotyp för egen vinning är att få den varumärkesskyddad. I och med det tillskrivs du alla juridiska rättigheter till din logga och får 100% ensam dispositionsrätt till den. Försöker någon göra intrång på ditt varumärke genom att använda din logotyp på produkter eller tjänster den inte är avsedd för, har du tack vare varumärkesskyddet möjlighet att vidta rättsliga åtgärder.

Skydda din logotyp i Sverige, inom EU eller globalt

Varumärkesskydd kan ansökas om och beviljas i Sverige, inom hela EU eller globalt. Detta gäller såväl för logotyper – det vill säga figurmärken – som ordmärken och andra typer av företagsunika kännetecken, till exempel en speciell produktdesign eller en särskild melodi. 

Ska du bara marknadsföra dina produkter eller tjänster i Sverige kan du ansöka om svenskt varumärkesskydd för din logga hos Patent- och registreringsverket (PRV). Skyddet gäller i tio år och kan förlängas obegränsat antal gånger. 

Vill du försäkra dig om att vara ensam med din logotyp även utanför Sveriges gränser, kan du också söka varumärkesskydd inom hela EU alternativt globalt. Precis som i den svenska ansökan är det viktigt att du anger i vilka varumärkesklasser din logga ska skyddas. Detta för att säkerställa att du får ett korrekt skydd.

Ansökan om varumärkesskydd för en logotyp – och övriga typer av kännetecken – skickas till EUIPO för EU, respektive WIPO för övriga världen.  

Så varumärkesskyddar du din logotyp – 5 enkla steg

För att kunna beviljas varumärkesskydd för ditt företags logotyp måste du ansöka om varumärkesregistrering. Skyddet börjar gälla från och med det att registreringen blir godkänd hos den immaterialrättsmyndighet du ansökt – PRV, EUIPO eller WIPO. 

Processen för varumärkesregistrering kan delas upp i fem steg:

  1. Besluta dig för i vilka varumärkesklasser du önskar skydda din logotyp samt på vilka marknader – endast i Sverige eller även utomlands
  2. Försäkra dig om att du har alla rättigheter som krävs för att marknadsföra dina varor eller tjänster på den marknad du avser
  3. Fyll i ansökan till den immaterialrättsmyndighet hos vilken du vill varumärkesregistrera din logotyp
  4. Betala avgiften. Ju fler varumärkesklasser och marknader du vill skydda företagets logotyp på, desto högre blir avgiften
  5. Invänta beslut om godkänt varumärkesskydd för din logotyp

Får du avslag på din ansökan beror det vanligen på att din logotyp är för deskriptiv, alternativt att särskiljningsförmågan inte är tillräcklig. Är din logga för lik ett redan skyddat ordmärke eller figurmärke, behöver du se över designen för att inte riskera att göra intrång på den logotypen.

Säkra ensamrätten till din logotyp med våra tjänster för varumärkesskydd

Med såväl juridisk som expertis inom domänhantering och webbsäkerhet kring varumärkesskydd, kan vi på Ports Group bistå med flera tjänster som gör det enklare att skydda det som är unikt för just ditt varumärke.

Våra varumärkesexperter kan hjälpa till med allt från förundersökning och ansökan om varumärkesskydd för din logotyp, till trygg förvaltning av ditt redan registrerade varumärke. Med en arsenal av innovativa tjänster och tekniska lösningar står vi rustade att skydda ditt varumärke till 110%. 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att varumärkesskydda en logga? Hör av dig så talas vi vid.

 

Vanliga frågor om varumärkesskydd för logotyp

Hur mycket kostar det att varumärkesskydda en logotyp?

Att varumärkesskydda en logotyp i Sverige kostar mellan 2 000–6 000 kr, beroende på hur många varumärkesklasser du väljer.

Var ansöker jag om varumärkesskydd för logotyp?

Patent- och registreringsverket för skydd inom Sverige, EUIPO för skydd inom EU och WIPO för globalt skydd.

Vilka typer av logotyper kan jag varumärkesskydda?

Med logotyper avses främst ordmärken och figurmärken.

Hur länge är min logotyp varumärkesskyddad?

Ett varumärkesskydd gäller alltid i tio år. Efter varje utgången giltighetsperiod kan du ansöka om en förlängning på ytterligare tio år.

Vill du veta mer om hur du varumärkesskyddar din logotyp?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Relaterad läsning

hands touching AI_1080x811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Vad är upphovsrätt?

Vad är upphovsrätt? En komplett guide

Varumärkesskydd
Svenska
24, augusti 2023
Allt du behöver veta om upphovsrätt och hur skyddet fungerar – ✓Villkor ✓Verk som omfattas ✓Så kan våra jurister...