Ports Group / Blogg / Positionsmärke – unik placering av ett varumärke
positionsmärke

Genom att varumärkesregistrera ett positionsmärke kan företag säkra ensamrätten till en specifik placering av ett varumärke på en produkt – exempelvis var en logotyp ska sitta på en förpackning. Här kan du läsa mer om hur det går till och vad ett positionsmärke innebär.

Vad är ett positionsmärke?

Ett positionsmärke avser själva positioneringen av ett varumärke på en produkt. Precis som figurmärken, utstyrselmärken och andra varumärkestyper syftar ett positionsmärke till att skapa igenkänning hos kunderna och göra det lätt för dem att identifiera och särskilja de aktuella produkterna från andra liknande på marknaden.

Exempel på registrerade positionsmärken

  • Candy People AB – logotyp placerad i högra hörnet på produktförpackningar (exempelvis godis, snacks och tuggummi).
  • Rituals Cosmetics – logotyp placerad högt upp i mitten på produkter inom bland annat kosmetik, hudvård och hårvård.
  • AB Östgötatrafiken – placering av figurmärke på bussar för linjetrafik

Varför varumärkesskydda ett positionsmärke?

I en värld där antal produkter, tjänster och varumärken blir allt fler och konkurrensen hårdnar blir det viktigare för företag att kunna särskilja sig från andra. Hur företag väljer att placera sin logga på de produkter de säljer bidrar till att skapa igenkänning hos kunder och gör ofta större skillnad än många tror. 

För att inte riskera att någon konkurrent använder samma positionering på liknande produkter – antingen omedvetet eller i syfte att piratkopiera – är det dock viktigt att skydda de immateriella rättigheterna till placeringen. Utan ett aktivt varumärkesskydd är det fritt fram för vem som helst att använda ett positionsmärke utan att riskera rättsliga påföljder. Risk för förväxling kan därmed lätt uppstå, vilket i sin tur kan leda till att ett företags rykte och renommé skadas.

Att varumärkesskydda ett positionsmärke är också viktigt för att skydda det egna företaget från att råka begå intrång på någon annans varumärke. Går en registrering igenom kan du vara säker på att särskiljningsförmågan är tillräcklig och att ingen förväxlingsrisk finns.

Registrering av positionsmärke – enklaste vägen till varumärkesskydd

Varumärkesskydd för ett positionsmärke kan erhållas på två sätt – antingen genom varumärkesregistrering eller genom så kallad inarbetning. Skydd genom inarbetning tar dock vanligen många år att få, därför är registrering oftast att föredra. 

Önskar du registrera ett positionsmärke för ditt företag gör du det genom en ansökan till immaterialrättsmyndigheten i det land skyddet ska gälla. Svenskt varumärkesskydd ansöks om hos PRV, medan skydd inom EU ligger under EUIPOS jurisdiktion. 

För att en registrering ska godkännas måste bland andra dessa grundläggande krav vara uppfyllda:

  • särskiljningsförmåga 
  • ingen förväxlingsrisk
  • komplett ansökan 

 

Läs mer om hur du söker varumärkesskydd i Sverige.

Vad är viktigt att tänka på – och hur kan vi på Ports Group hjälpa till?

För att säkerställa rätt varumärkesskydd inom rätt varu- och/eller tjänstekategorier är det viktigt att ange rätt varumärkesklasser i ansökan. För att undvika att registreringen nekas och att behöva betala avgifterna är det också nödvändigt att på förhand kartlägga aktuell konkurrens och undersöka möjligheterna att faktiskt få varumärkesskydd. Detta kan göras med hjälp av en så kallad förundersökning.

När registreringen väl är färdig tar ett annat arbete vid – att se till att positionsmärket respekteras och att ingen, medvetet eller omedvetet, begår intrång. För att kunna säkerställa det behöver aktiv bevakning implementeras med hjälp av olika tekniska och digitala verktyg. 

Hos Ports Group kan ditt företag få hjälp med varje steg i processen mot ett gediget och robust skydd av ert unika positionsmärke. Som experter på allt inom varumärkessäkerhet kan vi bistå med såväl juridisk rådgivning som hjälp med ansökan och avancerad varumärkesbevakning. 

Vill du veta mer? Hör av dig för en närmare presentation av våra tjänster!

Vanliga frågor om positionsmärke

Vem kan ansöka om varumärkesskydd för ett positionsmärke?

Alla företag som anser sig ha en unik placering av ett varumärke kan ansöka om varumärkesskydd för positionsmärke.

När kan jag ansöka om skydd av positionsmärke?

Om ditt företag har en unik placering av ett varumärke som kännetecknar era produkter och företaget bakom, kan det vara bra att ansöka om varumärkesskydd.

Hur registrerar jag ett positionsmärke?

Ansökan om varumärkesregistrering kan göras via nätet eller i pappersform till immaterialrättsmyndigheten i det land märket ska skyddas.

Vad innebär ett positionsmärke?

Ett positionsmärke innebär skydd av en specifik placering av ett varumärke – exempelvis var en logotyp placeras på en vara.

Vill du veta mer?

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

Black friday hot mot varumärket

Black Friday – ett möjligt hot mot varumärket?

Strategi
Varumärkesskydd
Svenska
pll_619fa17655ea4
14, november 2022
Inför stora kommersiella helgdagar ökar intrång på ett varumärke online markant, Black Friday är inget undantag. L...
Varumärkesskydd för en IT-chef

Varumärkesskydd ur ett IT-perspektiv

Varumärkesskydd
Svenska
30, juni 2022
Varumärkesskydd för IT-chefen – vad innebär det & varför är det viktigt? Lär dig mer om varumärkesskydd ur ett IT-...