Ports Group / Blogg / Rörelsemärke – ett rörligt varumärke
Rörelsemärke

Rörelsemärken är varumärken vars delar är rörliga och flyttar på sig när de presenteras i ett digitalt format. Liksom med andra varumärkestyper kan företag skydda ensamrätten till ett rörelsemärke genom att ansöka om varumärkesregistrering. Här nedan kan du läsa mer om hur det fungerar.

Vad är ett rörelsemärke?

Ett rörelsemärke är ett varumärke som innehåller en eller flera delar som flyttar på sig, rör på sig eller ändrar form – till exempel en animerad logotyp. Rörelsemärken förekommer främst i digitala format – exempelvis på ett företags hemsida eller i reklamfilmer på TV.

Rörelsemärken är en ny varumärkestyp

Möjligheten att varumärkesskydda rörelsemärken samt multimedia– och hologrammärken infördes i EU den 1 oktober år 2017. Drygt ett år senare, i januari år 2019, trädde samma varumärkesdirektiv i kraft även i Sverige. Rörliga varumärkestyper är således en ganska ny registrerbar varumärkestyp på såväl den svenska som den europeiska marknaden.

Hur och när kan ett rörelsemärke användas?

Att animera eller på annat sätt digitalisera en logotyp och göra den rörlig kan tillföra en ny dimension till ett annars traditionellt ordmärke eller figurmärke. Det här är särskilt bra i en tid då digitaliseringen ständigt ökar och väldigt mycket marknadsföring sker i rörligt format – dels på TV, men också i olika typer av sociala medier.

En animerad logotyp eller någon annan typ av rörelsemärke kan alltså med fördel användas för att synliggöra ditt företag i digitala och rörliga format, samt skapa intresseväckande marknadsföring för de varor och/eller tjänster som säljs.

Registrera ett rörelsemärke i Sverige och inom EU

Ett rörelsemärke kan precis som andra varumärkestyper erhålla juridiskt varumärkesskydd genom registrering, alternativt genom inarbetning. För att ett varumärke ska anses vara tillräckligt inarbetat för att få skydd ska det dock ha funnits i många år och vara mycket välkänt bland konsumenter. Att ansöka om varumärkesregistrering är i de flesta fall en enklare, smidigare och snabbare väg till immateriellt skydd. 

Varumärkesskydda ett rörelsemärke i Sverige

Vill du skydda ditt företags rörelsemärke enbart på den svenska marknaden gör du en ansökan om registrering hos Patent– och registreringsverket, PRV. Smidigast är att använda e-tjänsten, men det går också att skicka in alla handlingar med vanlig post. 

Läs mer om varumärkesskydd i Sverige.

Varumärkesskydda ett rörelsemärke i EU

Är företaget verksamt i andra EU-länder, eller i hela unionen, kan det även vara klokt att ansöka om registrering av EU-varumärke. Processen ser ungefär likadan ut som för en svensk ansökan, men för EU är det istället EUIPO som är ansvarig immaterialrättsmyndighet.

Läs mer om varumärkesskydd i EU.

Rusta ditt rörelsemärke i alla led med Ports Group

Ansökan om varumärkesregistrering, såväl för ett rörelsemärke som för annan varumärkestyp, kan vara en komplicerad och snårig process. Det är fördelaktigt att ha kunskap om immaterialrätt i allmänhet och varumärkesrätt i synnerhet – alternativt ta hjälp av ett ombud med expertis på området.

Hos Ports Group kan ditt företag få hjälp att bygga ett komplett skydd runt ert unika rörelsemärke. Dels juridiskt med förundersökning och ansökan, men också digitalt med bevakning som effektivt upptäcker och förhindrar potentiella hot och intrång när märket väl blivit registrerat. 

Vill du veta mer om hur vi kan bistå ditt företag med skydd av ett rörelsemärke? Hör av dig för en närmare presentation av våra tjänster!

Vanliga frågor om rörelsemärke

Hur mycket kostar det att registrera ett rörelsemärke?

En svensk varumärkesregistrering kostar från 2 000 kr och uppåt. En EU-ansökan kostar från 850 euro och uppåt.

Hur länge gäller skydd för rörelsemärke?

En varumärkesregistrering innebär att ett märke är skyddat i 10 år. Därefter kan skyddet förnyas i 10 år till, obegränsat antal gånger.

Varför bör jag registrera ett rörelsemärke?

En varumärkesregistrering är viktig för att säkra ensamrätten till ditt företags unika kännetecken. Utan en registrering kan företagets rörelsemärke användas av alla.

Är ett rörelsemärke samma sak som ett multimediamärke?

Nej, ett rörelsemärke innehåller till skillnad från ett multimediamärke inget ljud. De är således två olika varumärkestyper.

Vill du veta mer?

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

ai purple 1080×811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Vad är upphovsrätt?

Vad är upphovsrätt? En komplett guide

Varumärkesskydd
Svenska
24, augusti 2023
Allt du behöver veta om upphovsrätt och hur skyddet fungerar – ✓Villkor ✓Verk som omfattas ✓Så kan våra jurister...