Ports Group / Blogg / VD-bedrägerier kan inte stoppas enbart med rutiner
featured3

SEB rapporterade via tech-sajten BreakIT om ökningen av VD-bedrägerier. Läs det här.

Enligt inlägget har antalet rapporterade fall enligt Svensk Handel ökat från 100 under 2015 till 1000 under 2016, en ökning motsvarande 1000%!

För de som inte är bekanta med VD-bedrägerier är det vanliga scenariot att bedragaren låtsas vara en person i en ledande ställning inom ett företag för att kunna lura till sig pengar eller information och/eller plantera skadlig kod i företagets nätverk.

För att motverka bedrägerier rekommenderar Svensk Handel att man jobbar med sina interna rutiner och skapar medvetenhet inom organisationen.

Detta initiativ är givetvis lovvärt. Ökad medvetenhet kring detta hot är grundläggande för att kunna minimera risken för bedrägeri.

Emellertid, när vi går emot allt hårdare krav på hantering av data, då är det proaktiva åtgärder kring cybersäkerhet som är nyckeln.

Vidare, utöver det interna perspektiv som framställs i inlägget finns även ett externt perspektiv. Även organisationen har en hög nivå av medvetenhet och de allra bästa rutinerna implementerade, hur är det med era partners och kunder? Man måste fråga sig själv hur effekterna av ett potentiellt bedrägeri där ens varumärke används kommer påverka trovärdigheten i varumärket, såväl som relationerna med ens affärspartners.

De rekommenderade åtgärderna tar enbart hänsyn till de VD-bedrägerier som härrör från mailadresser som ”liknar” en VDs eller en ekonomichefs. Enligt vår erfarenhet är de mest framgångsrika bedrägerierna de där en mailadress används som är exakt den som den berörda VDn eller ekonomichefen använder. Det är svårt (men inte omöjligt) att hindra förekomsten av mail som kommer från liknande domännamn, registrerade i syfte att verka legitima. Det är däremot fullt möjligt att hindra illasinnade aktörer att använda ert domännamn som avsändare, det som kallas ”business email compromise”.

Det finns idag ett antal tekniska lösningar som kan implementeras för att minimera sin sårbarhet för denna typ av intrång.

En heltäckande analys av mailflödet och mailsystemet är ett bra första steg mot att formulera en holistisk strategi för en högre nivå av säkerhet.

Att sedan implementera en kombination av organisatoriska och tekniska åtgärder kan i sin tur säkerställa bästa praxis vad gäller skydda sitt mailflöde och i förlängningen minska risken för ett VD-bedrägeri. Kontakta oss idag så hjälper vi dig vidare!

Relaterad läsning

Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Att ha registrerat sitt varumärke är en sak men har du full koll på att det inte används av andra?8 av 10 företag...
Stor fan af teknologi?

Vad du behöver tänka på när du väljer domännamnsleverantör till företaget

Domännamn
Svenska
pll_635682f206daa
14, september 2022
Som företagare är det mycket att tänka på när du väljer leverantör av era domännamn, här kan du läsa mer om allt d...