Vad är en IT attack

Bedrägeri och intrång: Cybersquatting

Cybersquatting

När en god digital närvaro är nyckeln till ett varumärkes succé har cyberbrottslingar mycket att vinna på att försöka utnyttja det. I den här artikeln får du koll på vad du behöver känna till om cybersquatting och hur du undviker att drabbas.

Kontakta oss

Vilka konsekvenser får cybersquatting?

Cybersquatting kan leda till att:

  • Ditt företag blir av med pengar eller känsliga uppgifter
  • Era kunder vänder sig till era konkurrenter eftersom de inte längre upplever ert företag som ett tryggt val
  • Bilden av ert varumärke påverkas negativt
  • Ditt företag går miste om intäkter
cybersquatting

Vad är cybersquatting och hur fungerar det?

Cybersquatting är när en illvillig aktör registrerar en domän i ett etablerat företags namn för egen vinning. Syftet med detta är att på ett eller annat sätt utnyttja varumärkets goda rykte för att tjäna pengar eller sprida datavirus. När cybersquatting först uppstod på 90-talet var det vanligt att de cyberkriminella köpte upp domännamn som etablerade varumärken ännu inte hade hunnit köpa. Företagen fick sedan betala stora summor för att få överta domännamnen. Sedan dess har fenomenet utvecklats och används främst för att lura användare till falska webbshoppar eller hemsidor som bedriver bedrägerier, nätfiske eller distribution av skadlig kod.

Motverka cybersquatting med Ports Group

Det finns ett enkelt sätt att förebygga att ditt företag drabbas av cybersquatting – genom att använda våra bevakningstjänster. Med Domänbevakning och Domänmonitorering uppdaterar vi dig omgående om någon registrerar en domän som påminner om din eller om en redan registrerad domän blir aktiv. På så sätt kan du säkerställa att ditt företags digitala närvaro kontrolleras av dig och ingen annan. Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Vanliga frågor om cybersquatting

Hur går cybersquatting till?

Cybersquatting börjar med att en brottsling registrerar ett domännamn som liknar ett etablerat företags, och försöker utnyttja varumärkets position för egen vinning. 

Kan man förebygga cybersquatting?

Ja, du kan exempelvis använda Ports Groups domänbevakning. Med tjänsten läses webben kontinuerligt av så att du snabbt blir varse om någon försöker utnyttja ditt varumärke.

Hur är cybersquatting och typosquatting besläktade?

Typosquatting är en typ av cybersquatting som innebär att en aktör registrerar domäner med felstavade versioner av välkända företags namn.

Hittade du inget svar på din fråga? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Insikt och support

Populära bloggposter

Köp tysk domän – smidig .DE domänregistrering via Ports Group
Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Stor fan af teknologi?

Vad du behöver tänka på när du väljer domännamnsleverantör till företaget

Domännamn
Svenska
pll_635682f206daa
14, september 2022