Ports Group / Blogg / 10 omedelbara hot mot varumärket
Top 10 brand threats for a marketing manager

Bedrägerier, domännamnskapningar och falska fakturor – det kan gå blixtsnabbt att rasera ett varumärke med hjälp av digitala intrång. Men det finns metoder, åtgärder och lösningar för att skydda det mest värdefulla ni har.

Se till att läsa vidare om du vill få bättre koll på:

 • Varför varumärket har sån stor betydelse idag
 • Varumärkets framtidsutsikter
 • Vad du behöver göra för att säkra ditt varumärke
 • Vilka hot du står inför

Varumärkesintrång - när du minst anar det

Varumärket blir allt viktigare. Och du kanske undrar varför?

Jo, för i dagens globaliserade värld bidrar informationsspridning, avreglering och innovationer till allt lägre etableringshinder.

Av dessa anledningar är det ofta varumärkets styrka som kommer avgöra huruvida en service eller produkt blir en succé eller inte.

Varumärkesintrång - när du minst anar det

Vi kan nog komma överens om att vikten och medvetenheten kring varumärkets betydelse är allmänt känd. Trots det, finns många exempel på nonchalans och/eller okunskap kring riskerna och hoten varumärken stå inför.

Men, det finns en fara i att ha inställningen ”Vi har inte några problem med skyddet av vårt varumärke”. Att leva i en falsk trygghet där man tror sig ha koll på sitt varumärke kan få förödande konsekvenser.

Tänk på att:

Varumärket är trots allt ofta ett företags största immateriella tillgång. Att arbeta proaktivt, är avgörande för att kunna skydda det på ett effektivt sätt. Det är viktigt att agera - innan varumärket tar skada!

Framtiden för varumärken blir ännu tuffare

Det finns gott om utmaningar inom varumärkessäkerhet inför framtiden. 

Tyvärr finns det flera skäl till att tro att intrången kommer fortsätta öka, precis som de gjort de senaste åren. 

Allting går ju så mycket fortare idag. En global marknad och ökad digitalisering bidrar ständigt till nya sätt för bedragare att dra fördel av ett varumärke, samt lura konsumenter. 

Juridiken är såklart en grundpelare, men ofta tar rättsprocesser alldeles för lång tid. Och dessutom är det ofta svårt eller omöjligt att komma åt bedragarna bakom.

Den här sanningen låter kanske lät lite dystert. Låt oss istället kika på vad du kan göra för att få bästa förtsättningar att stå emot denna bistra utveckling.

Stå emot! Ha ett Holistiskt förhållningssätt kring varumärkesskydd

Kanske blir du besviken av att höra att ett det tyvärr inte räcker med att endast skicka in en varumärkesansökan för ett komplett skydd.

Digitaliseringen bär nämligen med sig en hel del konsekvenser. En av dessa konsekvenser är dessvärre att omfattning på varumärkesskydden behöver vara väldigt mycket större.

Förutom själva varumärkesregistreringen, måste det även finnas en en väl genomtänkt strategi kring domänhantering och webbsäkerhet.

Med dessa tre olika skydd och perspektiv - skapar du ett holistiskt förhållningssätt till varumärkessäkerhet och får möjlighet att stå emot eventuella intrång. Du får även kraft att agera om ditt varumärke skulle råka ut för intrång.

Ports Group varumärkessäkerhet

Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på varför du behöver ett omfattande varumärkesskydd. Låt oss istället kika på några av de potentiella hot du kan komma att ställas inför:

Här är 10 omedelbara hot mot ditt varumärke

 1. Bristande interna rutiner
  Det är inte alltid ”någon annans fel”. Att företag missar förnyelser av varumärkesregistreringar, domännamnsregistreringar, förnyelse av säkerhetscertifikat (SSL och TLS) och liknande är tyvärr mer vanligt förekommande än vad man i förstone kan tro
 2. Domännamnsintrång
  Ensamrätten till ett varumärke gäller även på internet, men en liknande eller identisk domännamnsregistrering behöver inte betyda varumärkesintrång.
 3. Nätfiske eller phishing
  En av de vanligaste attack-metoderna bland cyberkriminella idag. Metoden går ut på att via mail eller chatt-tjänster lura mottagaren att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil. Målet är att infektera enheten med skadlig kod och/eller komma över känsliga behörigheter och uppgifter.
 4. Utmaningar på utländska marknader
  Respekten för varumärken är ofta bristande på marknader med en sämre utvecklad legal infrastruktur eller tradition. På många marknader i till exempel Asien blir den typen av problematik ofta uppenbar, i synnerhet om du har produktion i landet.
 5. E-post-bedrägerier
  De typer av bedrägerier i mailform som riskerar ert varumärke. Någon förfalskar en e-postadress för att utge sig för att vara någon annan i syfte att komma över pengar, känslig information och/eller sprida skadlig kod. Alltifrån klassiska VD-bedrägerier till mer avancerade tredjepartsbedrägerier där bedragare utnyttjar era kunder och leverantörer.
 6. Spegling av hemsidor
  Konsumenterna luras att köpa produkter på en falsk eller speglad hemsida och när leveransen uteblir skadas ert varumärke.
 7. Piratkopiering
  Drabbar ofta dyra prestige-produkter som handväskor men det finns även flera exempel på hur billigare produkter som till exempel livsmedel piratkopieras.
 8. Felaktiga processer och bristande strategi vid lansering
  Vid lanseringar av nya produkter eller satsningar på nya marknader gäller det att börja i rätt ände. Många bedragare har en avancerad omvärldsbevakning och kan snabbt se till att registrera till exempel domännamn. Vilka rättigheter ska säkerställas först? Har vi möjligheter att registrera och använda vårt varumärke på en ny marknad?
 9. Utebliven eller bristande bevakning
  Rätt bevakning är en central del för varumärkessäkerhet. Se till att er bevakning är anpassad efter vilka kanaler ni syns i, och följ upp bevakningsrapporterna kontinuerligt.
 10. Reaktiv istället för proaktiv
  Kanske den viktigaste punkten av alla. Det finns sätt att skydda sig men man agerar när det är för sent, ett proaktivt förhållningssätt kring skyddet av varumärket lönar sig alltid och som ansvarig marknadschef gäller det att ha respekt för de faror och hot som finns gentemot ert varumärke.

Sammanfattning

 • Var proaktiv och lyft frågan om varumärkessäkerheten innan det är för sent!
 • Ligg steget före bedragarna, ha därför koll på de hot och bedrägerier som varumärket skulle kunna ta skada av för att undvika problem och kostsamma reaktiva åtgärder.
 • Det räcker inte med endast en varumärkesansökan, ha ett holistiskt förhållningssätt kring hur ni tänker kring varumärkesskyddet. Ha en synergi kring det juridiska, domänhantering och webbsäkerhet.

Så får du ett holistiskt och komplett varumärkesskydd

För att få ännu bättre förståelse kring varumärkesskydd, se till att ladda ned vår guide. Se guiden som ett hjälpmedel så att du kan känna dig trygg i att du gör det arbete som krävs för att skydda varumärket.

Ladda ner guide

Guide skydda varumärket

Andra läser också

ai purple 1080×811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...