Domæneovervågning

Domänbevakning

Förväxlingsbara eller identiska domännamn sätts ständigt upp av bedragare för e-postbedrägerier, intrångsförsök eller renommésnyltning. Men det finns ett sätt att undvika detta - ta hjälp av domänbevakning! 

Sätt upp domänbevakning

område

Domänbevakning 

Domän- och varumärkesbevakning lägger tillsammans grunden för ditt varumärkesskydd. Domänbevakningen säkerställer skyddet för ditt digitala varumärke, och skyddar samtidigt kunder och andra intressenter mot bedragare. Med hjälp av teknologin bakom tjänsten görs globala bevakningar på:

  • Felstavade domäner
  • Liknande lydelser
  • Identiska domännamn
Hvad indebærer varemærkeovervågning?

Vad innebär domänbevakning?

Ett domännamn är ett företags digitala varumärke och en viktig komponent för att bygga en varumärkesidentitet.

Det är vanligt att bedragare använder förväxlingsbara eller identiska domännamn för e-postbedrägerier, intrångsförsök eller renommésnyltning, något som kan orsaka stor ekonomisk skada eller påverka varumärkets digitala närvaro. Bedragare kan exempelvis spegla din hemsida och byta ut domännamnet i form av en felstavning eller en annan toppdomän (TLD) vilket gör det svårt för en kund att se skillnad på en legitim och icke legitim hemsida.

Hur fungerar domänbevakning?

Idag är det möjligt att registrera domännamn under fler än 1600 olika toppdomäner (TLD). För de allra flesta varumärkesinnehavare är det därför inte ekonomiskt försvarbart att registrera varje tänkbar variation, varpå det öppnas upp möjlighet för bedragare att göra det istället.

En domänbevakning är det mest kostnadseffektiva skyddet för att säkra sitt varumärkes digitala närvaro samt undvika onödigt stora domännamnsportföljer. Med hjälp av teknologin bakom tjänsten görs globala bevakningar där vi håller koll på förväxlingsbara eller identiska domännamn som registreras med eventuellt syfte att göra intrång på ditt varumärke. Tjänsten kan även användas för konkurrentbevakning.

Är det så att du redan råkat ut för intrång eller att våra specialister upptäcker intrång med hjälp av bevakningen, då finns det olika åtgärder att vidta. Några exempel på dessa är Backorder, Takedown, Varningsbrev eller att helt enkelt förvärva domänen, men du kan vara lugnt - detta är inget du själv behöver ha koll på. Våra experter hjälper dig med rekommendationer som passar dig och det intrång som upptäcks, bäst! 

Skillnad på domänbevakning och domänmonitorering

Domänbevakning - bevakar nya domänregistreringar
Med domänbevakning bevakar vi nya domäner som registreras som kan vara förväxlingsbara eller identiska med ditt. Det kan exempelvis vara felstavningar eller liknande lydelser som ditt.

Domänmonitorering - bevaka redan registrerade domäner  
Med domänmonitorering bevakar vi dagligen om något börjar hända på en specifikt, redan registrerad domän. Om domänen helt plötsligt blir aktiv och börjar publicera på sin hemsida eller börjar aktiveras för att skicka ut mail.

BevakningBevakning

Bevakning

Tillsammans med våra specialister går vi igenom vilka lydelser som ska bevakas för varumärket. Vi sätter oss in i din verksamhet och kommer med råd och tips kring hur du ska tänka för att uppnå ett så starkt skydd som möjligt.

Granskning

Granskning

Resultaten granskas löpande av oss, som har kunskap och förståelse om dina varumärken och affärsverksamhet. De relevanta träffarna rapporteras sedan till dig på ett lättöverskådligt sätt i din kundplattform Ports Management.

Åtgärdsplan

Åtgärdsplan

Sista steget är att bestämmer vilka åtgärder du vill ta för vilket intrång. Det finns ofta flera olika alternativ. Vårt legal-team och digitala strateger hjälper dig med rekommendationer vad som är bäst i just din unika situation.

Hur får jag ett komplett bevakningsskydd?

Utöver våra grundbevakningar erbjuder vi även hjälp att bevaka hur varumärket säljs på olika marknadsplatser, hur varumärket används i sociala medier samt hur varumärket nämns i olika applikationer. Läs mer nedan:

Vill du veta mer vår domänbevakning?

Behöver du sätta upp en domänbevakning och få kontroll på om någon registrerar domännamn med din lydelse? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterade tjänster

Värdera domän ikon

.pl

Öka din synlighet i Polen med en .pl domän → registrera via Ports Group ✓Inga mellanhänder ✓Kompletta tjänster för domänhantering & webbsäkerhet.
Värdera domän ikon

.ir

Öka din synlighet i Iran med en webbsida under officiell .ir domän – köp domänregistrering via Ports Group ✓Utan mellanhänder ✓Kompletta domäntjänster