bruce-mars-0_X3a7DP2oo-unsplash

Registrera varumärke – ansökan till färdig registrering

En varumärkesregistrering är direkt avgörande för att du ska kunna lyckas med ett framgångsrikt varumärkesbyggande. För korrekt skydd är det dock viktigt att registreringen blir rätt. Hos Ports Group kan ditt företag få hjälp med att registrera varumärke – från förundersökning och ansökan, hela vägen in i mål. Enkelt, smidigt och kostnadseffektivt.

Registrera varumärke

område

5 anledningar att registrera varumärke

En varumärkesregistrering är att rekommendera för alla företag inom alla branscher – och ju tidigare man gör det, desto bättre. Genom att registrera ditt varumärke får du nämligen:

  • Juridisk ensamrätt till varumärket
  • Skydd mot att själv råka begå intrång på någon annans registrerade varumärke
  • Möjlighet att kräva rättsliga åtgärder vid intrång som olovlig användning eller piratkopiering
  • Ökad status och värde för ditt varumärke samt lättare att skydda företagets rykte och anseende
  • En konkurrensmässig fördel. Ett registrerat varumärke skyddar det som är unikt för företaget och bygger förtroende hos kunder
Strategy of trademark management

Skydda varumärket

Varumärkesregistrering handlar i grund och botten om att skydda det egna varumärket från att kopieras eller på andra sätt utnyttjas av obehöriga. Processen med att registrera ett varumärke kan emellertid vara både snårig och tidskrävande, samtidigt som det är mycket viktigt att det blir rätt gällande exempelvis varumärkesklasser.

Som experter på det mesta som rör varumärken – och med spetskompetens inom både varumärken, domäner och webbsäkerhet – kan vi Ports Group hjälpa ditt företag med en snabb, smidig och grundlig varumärkesregistrering. Nedan berättar vi mer om vikten av en registrering, vad som krävs för en godkänd varumärkesregistrering samt hur vi på Ports Group kan stå till tjänst.

Vad innebär det att ett varumärke är registrerat?

Kortfattat kan sägas att ett registrerat varumärke är ett skyddat varumärke rent juridiskt. Skyddet innebär att endast du som är innehavare av varumärket har lov att använda det. Beroende på var du registrerat varumärket – till exempel inom Sverige eller i hela EU – samt inom vilka varumärkesklasser, blir det juridiska skyddet olika omfattande. I samband med ansökan om registrering skrivs varumärket också in i Svensk varumärkesdatabas.

Rent praktiskt innebär en varumärkesregistrering att du kan kräva rättsliga åtgärder för varumärkesintrång om någon försöker använda ditt företags varumärke, eller ett snarlikt, utan ditt tillstånd.

varumärkesskydd

Vad krävs för att kunna registrera ett varumärke?

För att en varumärkesregistrering ska godkännas måste några grundläggande villkor vara uppfyllda. 

Både i Sverige och utlandet gäller att:

  • Varumärket måste ha särskiljningsförmåga
  • Ingen risk för förväxling får finnas
  • Ansökningshandlingar ska vara korrekt ifyllda och inskickade

Förutom ovanstående finns också krav gällande lagar, regler, god sed, upphovsrätt, offentliga symboler och namn. 

Enklare varumärkesregistrering med Ports Group – så kan vi bistå

För att ditt varumärke ska få ett korrekt juridiskt skydd krävs att registreringen görs på rätt sätt. Processen inkluderar en hel del förarbete, och förutsätter djupgående kunskap inom immaterialrätt. Saknas den kompetensen inhouse, bör du ta hjälp av en extern expert.

Hos Ports Group kan du få stöd genom hela processen med att registrera ditt varumärke. Från ett första ax till färdig limpa. Vi har all kompetens inom varumärkesrätt in-house – och kan vara behjälpliga med allt från förundersökning och ansökan, till implementering av skyddstjänster genom varumärkesbevakning.

Inom Sverige, EU eller internationellt – vi registrerar ditt varumärke där du vill

Registrering av varumärke bör göras på alla marknader där någon form av verksamhet äger rum – antingen produktion, marknadsföring och/eller försäljning. För vissa företag räcker det med en registrering inom Sverige, medan andra behöver göra det inom hela EU eller till och med internationellt.

Oavsett var i världen du behöver registrera ditt varumärke, kan vi på Ports Group stå till tjänst. Vi har lång erfarenhet av varumärkesregistreringar både inom och utanför Sveriges gränser, och kan hjälpa ditt företag med en noggrann, kostnadseffektiv och smidig process. Från början till slut.

Vill du veta mer hur det fungerar att registrera varumärke med hjälp av oss? Varmt välkommen att höra av dig redan idag.

In-house expertisBevakning

All kompetens in-house

Våra experter är kunniga inom immaterialrätt samtidigt som vi enkelt kan sträcka ut en hand till våra kollegor inom IT och domän.

Förunder

Aktiv bevakning

Genom att samla dina varumärken hos oss får du en säker hantering där vi garanterar förnyelse av dina varumärken samtidigt som vi erbjuder att aktivt bevaka dem åt dig för att meddela dig om intrång sker.

Ports Management

Ports Management

I vår plattform får du en tydlig överblick över ditt innehav, en hög säkerhet samt en automatiserad hantering av samtliga toppdomäner i världen.

Vanliga frågor om att registrera varumärke

Kan jag ändra en varumärkesregistrering?

Ja, du kan göra ändringar i en ansökan, men också i ett registrerat varumärke. I ett redan registrerat varumärke går det dock endast att göra små ändringar som inte påverkar märkets helhetsintryck.

Vad krävs för att man ska kunna registrera ett varumärke?

För att kunna registrera ett varumärke krävs bland annat att varumärket har tillräcklig särskiljningsförmåga, att ingen förväxlingsrisk föreligger samt att det inte strider mot lagar eller upphovsrätt.

Vad kostar det att registrera ett varumärke?

Det beror på var du ska registrera det. I Sverige kostar en varumärkesregistrering från 2000 kronor. Inom EU kostar det från 850 euro och uppåt. Internationellt varierar det beroende på land/länder.

Vill du veta mer om hur vi kan skydda ditt varumärke? 

Är du intresserad av att skydda ditt varumärke? Kontakta våra jurister och experter idag och börja er resa mot ett starkt varumärke!