Ports Group / Blogg / Instagram – Marknaden där fejkprofiler marknadsför piratkopior
Fake profiles on instagram

Instagram Stories för e-handlare och fejkprofiler

Digitaliseringen ställer helt nya krav på hanteringen av ert varumärkesskydd – inte minst om ni exponerar ert varumärke på marknadsplatser och i olika sociala medier som exempelvis Instagram. Marknaden för piratkopior är inte längre begränsad till turistmarknader utomlands, utan snarare florerar kopiorna numera bara ”ett klick bort”.

Efter att Facebook lanserade deras funktion Shops och Instagram Stories, möjliggör detta för företag att lägga upp produkter till försäljning via sitt Facebook- eller Instagram-konto. Deras följare kan, genom ett enkelt klick på ex. Instagram Stories, trycka på "Visa mer" och därmed snabbt slussas vidare till e-handlarens hemsida.

Att enkelt nå en e-handel genom sina sociala medier, skapar inte bara möjlighet att exponera sitt varumärke i större utsträckning, utan öppnar även upp för en ökad risk för piratkopior.
 

Året då Instagram lanserade Stories, interagerade över
400 miljoner konton med Stories varje dag.

Fejkprofiler på Instagram underlättar försäljningen av piratkopior

Under början av 2019 uppgavs att närmare 65 miljoner inlägg publicerats som består av marknadsföring för just piratkopierade produkter, men det slutar inte där. På Instagrams funktion ”Stories” har det vidare i snitt lagts upp 1,6 miljoner inlägg med liknande innehåll som marknadsför piratkopierade produkter. Totalt kostar försäljningen av dessa produkter, företag mer än 30 miljarder dollar varje år, bara i försäljning. Vad troliga skador på varumärket kostar bolagen är dock svårare att uppskatta.

Dessa typer av plattformar ger som sagt stort utrymme för nya typer av varumärkesintrång vilket i sin tur ställer höga krav på er som varumärkesinnehavare, att bevaka hur varumärket exponeras, och av vem. Att inte ha koll på hur varumärket exponeras i sociala medier kan leda till att fejkade profiler på Instagram säljer fejkade produkter och skadar ert varumärke - utan att ni vet om det.

Många företagskonton har råkat ut för att bedragare sätter upp en profil med ett liknande namn där de i sin tur lockar till sig deras kunder och länkar till en speglad hemsida. Där säljer de sedan produkter som aldrig skickas eller helt enkelt är piratkopierade. Kunden i detta fall går ovetandes om att företagskontot är fejkat vilket skadar det verkliga bolagets rykte.

Andra bedragare utnyttjar företag som anordnar tävlingar via sociala medier och hör sedan av sig till privatpersoner som deltagit i tävlingarna där de berättar att de vunnit och ber sedan om deras personliga uppgifter – en förödande konsekvens både för personen ifråga som lämnar ut sina uppgifter men även för det faktiska bolaget vars renommé och varumärke kan skadas enormt.

Hur företag förhindrar problemet med fejkprofiler på Instagram

Exemplen på fejkprofiler är många och det är ni som företag och framförallt e-handlare, som kan göra skillnad och motverka dessa typer av bedrägerier. Se till att uppmana era följare att försäkra sig om att ert kontonamn alltid är rättstavat och att de ser att ert företagsnamn är kopplat till en blå symbol, som verifierar att det är ert konto.

Utöver att ni själva kan uppmana era följare att vara noga med ovan, är det viktigt att ni ser till att ingen utnyttjar ert varumärke. Genom att ligga steget före och bevaka era konton på sociala medier skapar det en betydligt svårare situation för bedragare att komma åt ert varumärke och lyckas smutskasta det.

Med en helhetsförvaltning och aktiv bevakning kan man utnyttja både juridiken, tekniken och digitala lösningar för att motverka och agera på intrång – och på så sätt trygga både sin affär och sitt varumärkes anseende.

Kontakta oss idag så hjälper vi er att med rätt typ av skydd och bevakningar för just ert varumärke!

Relaterad läsning

ai purple 1080×811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Blogg
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6502cf8f9b5bb
15, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Untitled (1040 × 585 px)

Avslag för Louis Vuitton i två år lång juridisk kamp om logotyp

Varumärke
Svenska
pll_64aff8eea2f09
14, juli 2023
Louis Vuitton har förlorat en två år lång rättslig strid mot Zadig & Voltaire angående deras, enligt vissa, snarli...