Abion / Blogg / Multimedia- och hologrammärken
Multimedia- och hologrammärken

Multimedia- och hologrammärken är nya typer av varumärken som sedan några år tillbaka är registrerbara i såväl Sverige som EU. Precis som mer traditionella varumärkestyper är de viktiga immateriella tillgångar värda att skydda.

Vad är multimedia- och hologrammärken?

Multimedia- och hologrammärken är olika typer av varumärken – det vill säga något som kännetecknar ett företag och de varor och/eller tjänster som företaget marknadsför. Liksom andra varumärkestyper symboliserar multimediamärken och hologrammärken vad ett företag står för, vad kunder kan förvänta sig av de produkter eller tjänster som säljs samt vilka löften företaget ger kunderna.  

Multimediamärke

Ett multimediamärke är ett varumärke som innehåller både ljud och bild i kombination – till exempel Netflix intro som visas när appen startas. 

Hologrammärke

Ett hologrammärke består av en tredimensionell bild som visas med hjälp av holografisk teknik. Dessa märken är ovanligare än multimediamärken – i Svensk varumärkesdatabas finns just nu bara en handfull registrerade hologrammärken.

Exempel på multimedia- och hologrammärken

Multimedia- och hologrammärken är relativt nya varumärkestyper, men varje år görs allt fler ansökningar om registrering av sådana här varumärken. 

Följande är några exempel på kända företag med registrerade multimedia- och hologrammärken: 

  • Netflix – multimedia
  • ASSA Abloy – multimedia
  • Google – hologram

Så registrerar du ett multimediamärke eller hologrammärke

Ett oregistrerat multimediamärke eller hologrammärke är ett oskyddat märke, vilket i sin tur innebär att det är fritt fram för vem som helst att använda. Har ditt företag ett multimedia- eller hologrammärke – eller annan typ av unikt sensoriskt märke – är det således lika viktigt att skydda det, som det är att skydda er logotyp.

Juridiskt varumärkesskydd enligt lagen om varumärkesrätt erhålles enklast genom en ansökan om varumärkesregistrering. Ansökan skickas till PRV om märket ska skyddas i Sverige, alternativt EUIPO om det ska skyddas inom EU. Uppfyller märket kraven för registrering blir det varumärkesskyddat i 10 år. Därefter kan skyddet förlängas med ytterligare 10 år, obegränsat antal gånger. 

Som för alla andra varumärkestyper måste följande krav vara uppfyllda för att ett multimedia- och hologrammärke ska bli skyddat:

  • särskiljningsförmåga
  • inte förväxlingsbart
  • får inte bryta mot någons upphovsrätt
  • komplett ansökan

Här kan du läsa mer om varumärkesskydd i Sverige.

Abions tjänster för komplett varumärkesskydd i alla led

Registrering av ett varumärke är viktigt för att säkra de immateriella rättigheterna och förhindra att ett märke som kännetecknar ditt företag används av någon annan. Såväl om det gäller ett multimedia- eller hologrammärke, som någon annan varumärkestyp. 

Att lyckas med processen kring själva ansökan kan dock vara lättare sagt än gjort. En grundlig förundersökning krävs och för att få korrekt skydd är det viktigt att alla delar i ansökan görs på rätt sätt.

Som experter på varumärkessäkerhet kan vi på Abion hjälpa dig och ditt företag att skydda ert unika multimedia- och hologrammärke från hot och intrång. Både juridiskt med en varumärkesansökan samt med tekniska och digitala tjänster för bevakning

Låter det intressant? Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Vanliga frågor om multimedia- och hologrammärken

Går det att skydda ett sensoriskt varumärke i både Sverige och EU?

Ja, varumärkesskydd kan ansökas om på flera marknader. Registrering kan göras både i Sverige och i annat EU-land alternativt hela unionen.

Vem kan registrera ett multimediamärke eller hologrammärke?

Alla företag som har ett unikt märke av multimedia- eller hologramtyp kan ansöka om varumärkesregistrering på en eller flera marknader.

Hur lång tid tar det att registrera ett multimedia- eller hologrammärke?

En svensk varumärkesregistrering tar oftast mellan 4-6 månader från det att ansökan lämnas in tills dess att registreringen blir definitiv. 

När blev multimedia- och hologrammärken registrerbara i Sverige?

Multimedia- och hologrammärken har varit registrerbara i Sverige sedan januari år 2019.

Vill du veta mer?

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Relaterad läsning

ai purple 1080×811

Ökat hot från AI-genererade webbutiker: Så skyddar du ditt företag

Startsida
Varumärkesskydd
Svenska
pll_6509839d68734
19, september 2023
Falska webbutiker är inget nytt. Men när de numera skapas med hjälp av AI blir de extremt trovärdiga. Detta ökar r...
Vad är upphovsrätt?

Vad är upphovsrätt? En komplett guide

Varumärkesskydd
Svenska
24, augusti 2023
Allt du behöver veta om upphovsrätt och hur skyddet fungerar – ✓Villkor ✓Verk som omfattas ✓Så kan våra jurister...