Ports Group / Blogg / Bevakningsskolan 1 av 3 – Varför bevaka registrerade varumärken?
featured1 sv

Detta är den första av tre lektioner i vår informationssatsning kring vikten av att bevaka sina varumärken för att undvika potentiellt affärskritiska risker. Detta är alltså mjukstarten.

Bakgrund
Låt oss börja från början. Som alla vet är ett varumärke (med den immaterialrättsliga definitionen) enkelt förklarat en registrerad rättighet som ska ge ensamrätt till ett företags ”kännetecken”, såsom ord, figur, slogan med mera. Det är vanligt att man blandar ihop varumärken med andra immaterialrättsliga tillgångar såsom patent (ensamrätten till en teknisk lösning på ett problem) och designskydd (en produkts utseende). Uttrycket ”men jag har patenterat det varumärket” är således inte särskilt sällan förekommande.

Varför ska man behöva bevaka ett registrerat varumärke?
För det första måste ordet ”bevaka” definieras. Det finns många sätt att bevaka ett varumärke. Men dessa kan delas in i att bevaka användningen av varumärket (legitim såväl som illegitim) och att bevaka ansökningar av andra varumärken. Även om bevakningen av andras användande av ert varumärke är viktigt, är det bevakning av andras ansökningar vi kommer lägga vikt på här. Detta då den bevakningen är den mest grundläggande av alla bevakningar, av skäl som vi kommer utveckla till i kommande utskick.

Kortfattat syftar en varumärkesbevakning till att behålla ensamrätten till varumärket, den ensamrätt som var själva syftet till att varumärket registrerades från början.

Har ni några frågor kring bevakning av varumärken, eller några andra varumärkesrelaterade frågor för den delen, kontakta oss idag!

Relaterad läsning

Varumärkesskydd för en IT-chef

Varumärkesskydd ur ett IT-perspektiv

Varumärkesskydd
SV
30, juni 2022
Varumärkesskydd för IT-chefen – vad innebär det & varför är det viktigt? Lär dig mer om varumärkesskydd ur ett IT-...
Varumärkesskydd för VD

Varumärkesskydd för VD

Varumärkesskydd
SV
30, juni 2022
Lär dig mer om varumärkesskydd för VD och hur du kan arbeta med det ur ett VD-perspektiv. Kort om varumärkesskyd,...