Ports Group / Blogg / Bevakningsskolan 1 av 3 – Varför bevaka registrerade varumärken?
featured1 sv

Detta är den första av tre lektioner i vår informationssatsning kring vikten av att bevaka sina varumärken för att undvika potentiellt affärskritiska risker. Detta är alltså mjukstarten.

Bakgrund
Låt oss börja från början. Som alla vet är ett varumärke (med den immaterialrättsliga definitionen) enkelt förklarat en registrerad rättighet som ska ge ensamrätt till ett företags ”kännetecken”, såsom ord, figur, slogan med mera. Det är vanligt att man blandar ihop varumärken med andra immaterialrättsliga tillgångar såsom patent (ensamrätten till en teknisk lösning på ett problem) och designskydd (en produkts utseende). Uttrycket ”men jag har patenterat det varumärket” är således inte särskilt sällan förekommande.

Varför ska man behöva bevaka ett registrerat varumärke?
För det första måste ordet ”bevaka” definieras. Det finns många sätt att bevaka ett varumärke. Men dessa kan delas in i att bevaka användningen av varumärket (legitim såväl som illegitim) och att bevaka ansökningar av andra varumärken. Även om bevakningen av andras användande av ert varumärke är viktigt, är det bevakning av andras ansökningar vi kommer lägga vikt på här. Detta då den bevakningen är den mest grundläggande av alla bevakningar, av skäl som vi kommer utveckla till i kommande utskick.

Kortfattat syftar en varumärkesbevakning till att behålla ensamrätten till varumärket, den ensamrätt som var själva syftet till att varumärket registrerades från början.

Har ni några frågor kring bevakning av varumärken, eller några andra varumärkesrelaterade frågor för den delen, kontakta oss idag!

Relaterad läsning

Black friday hot mot varumärket

Black Friday – ett möjligt hot mot varumärket?

Strategi
Varumärkesskydd
SV
pll_619fa17655ea4
14, november 2022
Inför stora kommersiella helgdagar ökar intrång på ett varumärke online markant, Black Friday är inget undantag. L...
Ports Group Förvärvar Inbrand

Ports Group gör sitt tredje uppköp i år genom att förvärva Inbrand AB

Pressmeddelande
SV
pll_6368ddba25eb9
7, november 2022
Ports Group gör sitt tredje uppköp i år genom att förvärva Inbrand AB