Ports Group / Blogg / Bevakningsskolan 1 av 3 – Varför bevaka registrerade varumärken?
featured1 sv

Detta är den första av tre lektioner i vår informationssatsning kring vikten av att bevaka sina varumärken för att undvika potentiellt affärskritiska risker. Detta är alltså mjukstarten.

Bakgrund
Låt oss börja från början. Som alla vet är ett varumärke (med den immaterialrättsliga definitionen) enkelt förklarat en registrerad rättighet som ska ge ensamrätt till ett företags ”kännetecken”, såsom ord, figur, slogan med mera. Det är vanligt att man blandar ihop varumärken med andra immaterialrättsliga tillgångar såsom patent (ensamrätten till en teknisk lösning på ett problem) och designskydd (en produkts utseende). Uttrycket ”men jag har patenterat det varumärket” är således inte särskilt sällan förekommande.

Varför ska man behöva bevaka ett registrerat varumärke?
För det första måste ordet ”bevaka” definieras. Det finns många sätt att bevaka ett varumärke. Men dessa kan delas in i att bevaka användningen av varumärket (legitim såväl som illegitim) och att bevaka ansökningar av andra varumärken. Även om bevakningen av andras användande av ert varumärke är viktigt, är det bevakning av andras ansökningar vi kommer lägga vikt på här. Detta då den bevakningen är den mest grundläggande av alla bevakningar, av skäl som vi kommer utveckla till i kommande utskick.

Kortfattat syftar en varumärkesbevakning till att behålla ensamrätten till varumärket, den ensamrätt som var själva syftet till att varumärket registrerades från början.

Har ni några frågor kring bevakning av varumärken, eller några andra varumärkesrelaterade frågor för den delen, kontakta oss idag!

Relaterad läsning

Vikten av att bevaka sitt varumärke

Så bevakar och skyddar du ditt varumärke

Domännamn
Svenska
pll_636cefb783a36
7, oktober 2022
Att ha registrerat sitt varumärke är en sak men har du full koll på att det inte används av andra?8 av 10 företag...
Stor fan af teknologi?

Vad du behöver tänka på när du väljer domännamnsleverantör till företaget

Domännamn
Svenska
pll_635682f206daa
14, september 2022
Som företagare är det mycket att tänka på när du väljer leverantör av era domännamn, här kan du läsa mer om allt d...